Lintujen kevätmuutto käy vilkkaana

Kainuussa muutto on nyt vilkkaimmillaan. Ilmojen lämmittyä muutto on edistynyt nopeasti ja esimerkiksi ensimmäiset haara- ja räystäspääskyt on jo nähty.

linnut
Haarapääskyjä eli pääskysiä langalla.
Haarapääskyt pärjäävät, kun lentäviä hyönteisiä riittää ravinnoksi.YLE

Lintuharrastaja Jouni Ruuskanen Kainuun Lintutieteellisestä yhdistyksestä arvioi, että maakunnassa pesivien lintujen osalta muutto on normaalissa aikataulussa.

"Pikkulokkeja on tullut jo aika paljon Kainuuseen. Kävin Otanmäen lintuvesialtaalla, missä jo noin viisisataa pikkulokkia oli pesäpaikkoja valtaamassa ja vesilintuja oli aika paljon siellä sulassa. Kahlaajia tulee nyt lähiaikoina nyt lisää, joten kyllä siellä on mukavasti lintuja. Jo eilettäin nähtiin myös räystäspääsky ja haarapääsky, mitkä lajit vaativat jo semmoiset lämpötilat, että on lentävää hyönteistä syötäväksi. Hyönteiset taas tarvitsevat toistakymmentä astetta lämmintä.", Ruuskanen kertoo.

Lauantaina 9. toukokuuta lintuja havainnoidaan Tornien taisto -tapahtumassa. Kainuun Lintutieteellinen yhdistys järjestää tuolloin yleisöopastuksia ainakin Painuanlahden, Otanmäen ja Naapurinvaaran lintutorneilla.

Lähteet: YLE Kainuu