Lauantaina vietettiin Eurooppa-päivää

Lauantaina on vietetty Eurooppa-päivää eri puolilla Suomea järjestettävien yleisötapahtumien merkeissä. Tilaisuuksia on järjestetty kaikkiaan 24:llä eri paikkakunnalla.

Kotimaa
Euroopan unionin esitemateriaalia pöydällä
YLE

Helsingin Linnanmäellä järjestetyn tapahtuman avasivat komissaari Olli Rehn (kesk.) ja eurooppaministeri Astrid Thors (r.). Linnanmäellä oli paikalla myös nykyisiä Euroopan parlamentin jäseniä vastaamassa yleisön kysymyksiin.

Espoossa puolueiden puheenjohtajat Jutta Urpilainen (sd.), Tarja Cronberg (vihr.), Matti Vanhanen (kesk.), Päivi Räsänen (kd.), Martti Korhonen (vas.), Astrid Thors (r.) ja Jyrki Katainen (kok.) käynnistivät valtakunnallisen EU-vaalien tiedotuskiertueen.

Espoosta eurovaalikiertue suuntaa muualle Suomeen. Kiertue europarlamenttivaalien varsinaiseen vaalipäivään eli 7. kesäkuuta saakka.

Lauantain aikana on järjestetty muuallakin Suomessa lukuisia yleisötapahtumia, kuten katu- ja toritapahtumia, seminaareja ja koulutustilaisuuksia. Tapahtumissa on esitelty eurooppalaista kulttuuria ja tietoa Euroopan unionista.

Eurooppa-päivää juhlitaan, sillä 9. toukokuuta vuonna 1950 Ranskan ulkoministeri Robert Schuman antoi julistuksen, jonka pohjalta luotiin nykyinen Euroopan unioni. Vuonna 1985 Euroopan yhteisön päämiehet sopivat Milanon huippukokouksessa, että tätä päivää juhlitaan Euroopan päivänä.

Lähteet: YLE Uutiset