Korkokatto on ollut monelle kallis virheostos

Suuri osa suomalaisista asuntovelallisista ei ole hyötynyt lainan korkokatosta ja harva voi odottaa hyötyvänsä jatkossakaan, kertoo Aamulehden selvitys.

talous
Asuntoesittelyssä
YLE

Valtaosa korkokatoista huitelee neljässä viidessä prosentissa ilman marginaalia. Viiden prosentin korkokatto on ollut lähes kaikille tuhansien eurojen virheostos ja suuri osa tekee tappiota myös neljän prosentin katolla.

Finanssivalvonta laski Aamulehden pyynnöstä, kuinka huimiksi korkojen pitäisi nousta ennen kuin asuntolainan korkokatto kannattaisi. Esimerkkilaskelmassa 150 000 euron lainaan ostettiin viideksi vuodeksi neljän prosentin korkokatto. Ostos olisi kannattava, jos korko nousisi koko ensimmäisen korkokattovuoden ajaksi vähintään 6,76 prosenttiin, kun muina korkokaton suojaamina vuosina korko olisi alle neljän prosentin.

Korkokaton ostaminen voi käydä velalliselle huomattavan kalliiksi myös siksi, että asiakas ei ainakaan suurissa pankeissa saa vaihtaa viitekorkoa, kertoo Aamulehden kysely. Osa velallisista maksaa yhä korkokaton verran korkoa 12 kuukauden euriboriin sidotuista lainoista, vaikka markkinakorot ovat nyt 1,5–1,7 prosentissa.

Jopa kolmannes asuntolainan ottajista osti korkokaton kaupan päälle vuosina 2006–2008, mutta nyt myynti on hiipunut. Tarkka luku ei ole tiedossa, mutta korkokatto on arviolta 160 000 asuntolainassa.

Lähteet: YLE Uutiset