1. yle.fi
  2. Uutiset

Keskiyön aurinko lisää grönlantilaisten itsemurhia

Grönlantilaismiesten itsemurhat ajoittuvat lähes yksinomaan kesän valoisiin kuukausiin. Tutkijat uskovat ympärivuorokautisen valoisuuden sekoittavan aivojen serotoniinitasapainon. Unettomuuteen yhdistettynä vaikutus saattaa hyvinkin selittää itsemurhien kasautumisen.

terveys

Asiaa selvittäneet Karolinska Institutetin tutkijat kävivät läpi Grönlannin kuolintietorekisterit vuosilta 1968 - 2002 ja havaitsivat yhteensä 1 351 itsemurhaa.

Itsemurhista valtaosa ajoittui kesäkuuhun erityisesti maan pohjoisosissa, missä 82 prosenttia itsemurhista tehtiin kesän yöttömänä aikana. Miehet tekivät kahdeksan itsemurhaa kymmenestä. Tapauksista 95 prosenttia oli tehty ampumalla, hirttäytymällä tai muulla väkivaltaisella tavalla.

Tutkijat tarkastelivat myös suuren elintarvikeketjun oluenmyyntilukuja, mutta myynti ei ollut poikkeuksellisen vilkasta valoisina jaksoina. Alkoholi ei siis todennäköisesti selitä tuloksia.

BMC Psychiatry -lehdessä julkaistut havainnot eivät ole täysin ainutlaatuisia, sillä itsemurhien on muuallakin todettu kasautuvan kevääseen ja kesään. Grönlannissa vuodenaikaisvaihtelu näyttäisi kuitenkin olevan poikkeuksellisen suurta. Itsemurhat ajoittuvat usein myös alkuviikkoon ja keskipäivän molemmin puolin.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim

Lue seuraavaksi