1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Huutokaupattavaa arvotavaraa löytyy lamasta huolimatta

Lama ei ole vaikuttanut siihen, kuinka paljon arvotavara tarjotaan huutokauppoihin Suomessa. Alalla odotetaan kuitenkin mielenkiinnolla, miten keväthuutokauppojen tavara käy kaupaksi. Helsinkiläisen Bukowskin keskiviikkona alkavan keväthuutokaupan esineistön yhteenlaskettu arvo on 3,3 miljoonaa euroa.

Bukowskin huutokauppa on erikoistunut venäläisen arvotavaran ja taiteen myyntiin. Toimitusjohtaja Christian Boman kertoo, että suurin osa esineistöstä tulee suomalaisilta yksityishenkilöiltä. Ostajat tulevat kuitenkin Venäjältä.

- Helsingistä on tullut pieni keskus venäläisen taiteen ja antiikin myynnille. Olemme pienimuotoisempi kuin esimerkiksi Lontoo, mutta hyvää tavaraa on tähän saakka löytynyt kivasti meiltäkin, Boman toteaa.

Hänen mukaansa venäläiset ostajat suuntaavat katseensa kernaasti Suomeen, koska Helsingin hinnat ovat alhaisempia kuin Pietarissa ja Lontoossa. Boman kuitenkin muistuttaa, että vaikka Bukowski nojaa venäläiseen taiteeseen, on huutokauppojen kulmakivi suomalainen taide.

Hyvä taide löytää aina kotinsa

Talouden lama ei Bukowskin toimitusjohtajan Christian Bomanin mukaan näy huutokaupoissa mitenkään. Varsinaista myyntivyöryä ei kuitenkaan ole näkyvissä. Markkinat ovat varovaisen optimistiset, vaikka kaikkien kalleimmissa tarjouksissa saatetaan varoa.

- Uskon, että hyvä taide aina löytää kotinsa. Myynnissä olevat esineet ovat niin uniikkeja, että jos haluaa ostaa uuden auton, niin sen voi tehdä ensi vuonnakin. Jos taas haluaa jonkun nimenomaisen taulun, niin se voi olla markkinoilla nyt mutta ei seuraavaan kahteenkymmeneen vuoteen.

Uniikkia tavaraa Bukowskin keväthuutokaupassa on esimerkiksi Venäjän viimeisen tsaarittaren Alexandra Fjodrovnan 11-osainen salonkikalusto sekä Katariina Suurelle kuulunut takaaladattava piilukkohaulikko. Yhteensä huutokaupattavana on noin 750 esinettä.

Venäläinen taide on arvossaan

Venäläisen arvotaiteen lähtöhinnat liikkuvat aivan eri kymmenluvuilla kuin muun arvotavaran. Bukowskin keväthuutokaupassa myynnissä olevan esineistön yhteinen lähtöhinta on noin 3,3 miljoonaa euroa. Viime syksynä lähtöhinnat nousivat 4,2 miljoonaan, tuolloin myynnissä tosin oli kokoelma Helene Schjerfbeckin maalauksia ja erittäin kallis Aivazovskin taulu.

Ivan Aivazovskin ja Konstantin Korovinin maalausten lähtöhinnat ovat 275 000 euroa, Alexandra Fjodrovnan kalustoa lähdetään huutamaan 100 000 - 150 000 eurosta.

Miksi ihmiset sitten haluavat myydä arvotavaroitaan? Christian Bomanin mukaan syitä on yhtä paljon kuin myyjiä: toiset haluavat ostaa auton, toiset kunnostaa kesämökkiä. Kuolinpesät ovat merkittäviä myyjiä.

Hän on kuitenkin sitä mieltä, että hyvälaatuiseen tavaraan kannattaa aina sijoittaa.

- Hyvälaatuista tavaraa ei tule lisää. Antiikissa ratkaisee työn laatu, ja taiteessa nyrkkisääntönä on, että mitä kuuluisampi työ niin sen todennäköisempää on, että sen arvo nousee ja pysyy kovana, Boman valistaa.