Sirukorttien lukulaitteissa ongelmia

Kauppojen sirukorttien lukulaitteissa on yllättäviä ongelmia: laitteet ovat veloittaneet asiakkaita, vaikka he eivät ole näppäilleet kortinlukijalle tunnuslukuaan. Pankkien tietoon ongelmatapauksia on tullut muutamia, mutta kukaan ei tiedä varmuudella, mistä vika johtuu.

Kotimaa
Nainen maksaa sirukortilla
YLE

Kauppojen kassoille kortinlukijat ilmestyivät noin vuosi sitten ja ensi vuoden loppuun mennessä laite on lähes joka liikkeessä.

Uudistuksen tarkoituksena on lisätä maksuturvallisuutta. Laite hyväksyy maksun vasta, kun asiakas on näppäillyt tunnuslukunsa.

Laitteissa on kuitenkin ilmennyt ongelmia, sillä kortinlukija on hyväksynyt summan, vaikkei asiakas ole edes ehtinyt näppäillä tunnuslukuaan. Ongelmia on ollut ainakin pääkaupunkiseudun liikkeissä.

Ongelmia on kuitenkin vaikea selvittää, sillä Nordeasta kerrotaan, että konkreettista palautetta ei pankkiin asti ole tullut.

Sekä pankit että Luottokunta tarvitsisivat ongelmatapauksista kuitin, pankkikortin ja ostopaikan, jotta vika voitaisiin selvittää. Nyt kukaan ei tiedä varmuudella, mistä ongelma johtuu. Pankit vakuuttavat, että heidän sirukorteissa ei ole vikaa, vaan vastuuta sysätään kaupoille.

- Me emme tunnista sitä oman kortimme ongelmaksi, vaan vika on uudessa maksutavassa. Kyllä se silloin on pelisääntöjen mukaan kaupan vastuulla, jos kauppa toimii näin, johtaja Markku Siitonen Nordea Kortit -yksiköstä sanoo.

Luottokunta ei halua vielä kommentoida asiaa, koska heillä ei ole tapauksista tarpeeksi tietoa.

- Välillä asiakas miettii liian kauan pin-koodin laittamista, joilloin korttilaite ehtii lukea kortin magneettijuovalta. Silloin pin-koodikysely ohitetaan. Tälläisissa tapauksissa joudumme pyytämään henkilöllisyystodistuksen, kertoo esimiehen asistentti Maruska Verona vaateketju Vero Modasta.

Sirukorteilla maksun voi kuitata myös perinteisesti allekirjoittamalla, koska niissä on edelleen sirun lisäksi myös magneettijuova.

Muutamissa tapauksissa asiakas ei ole ehtinyt ottaa edes kynää käteen tai valita pankkikortin ja visan väliltä, kun laite on jo veloittanut summan ilman tunnuslukua.

Siinäkin tapauksessa asiakkaalle pitäisi antaa tosite allekirjoitettavaksi.

Lähteet: YLE Uutiset / Markus Liimatainen