Insuliinisurmaajalla narsistinen häiriö

Insuliinisurmasta syytetyn mielentila ei vaikuta oikeuden tuomioon. Mielentilatutkimuksen tulos ei yllättänyt syyttäjää, joka vaatii syytetylle sairaanhoitajalle edelleen elinkautista vankeustuomiota.

mielentilatutkimus
Insuliinioikeudenkäynti jatkui Tampereella 11.5.2009
YLE / Katja Salminen

Tampereella maanantaina jatkuneessa insuliinisurmaoikeudenkäynnissä vahvistettiin, että surmasta syytetty nokialainen sairaanhoitaja toimi mielentilatutkimuksen mukaan täydessä ymmärryksessä. Mielentilatutkimuksessa todettiin, että naisella on persoonallisuushäiriö, mutta että hän oli siitä huolimatta syyntakeinen.

Syyttäjänä toiminut valtionsyyttäjä Anu Mantila ei yllättynyt mielentilatutkimuksen tuloksesta.

- Minulle ei ollut yllätys, että syytetty oli ollut täydessä ymmärryksessä ja syyntakeinen. Kuten oikeussalissa sanoin, tulos vastaa paljolti meidän hänestä saamaamme käsitystä. Hänellähän todettiin persoonallisuushäiriö, mutta mielisairauden asteista häiriötä ei siis todettu, sanoi valtiosyyttäjä Mantila YLE uutisten haastattelussa.

Mielentilatutkimuksessa syytetyllä sairaanhoitajalla todettiin useita psykopatian piirteitä, muun muassa patologinen valehtelu.

Syyttäjä vaatii naiselle elinkautista vankeusrangaistusta. Tampereen käräjäoikeus antaa jutussa tuomionsa tiistaina 19. toukokuuta.

Välituomio marraskuussa

Oikeus antoi jutussa niin sanotun välituomion jo marraskuussa. Välituomion mukaan sairaanhoitaja aiheutti insuliinipistoksella potilaan kuoleman Ylisen kuntoutuskeskuksessa, mutta lopullinen tuomio jäi odottamaan mielentilatutkimuksen valmistumista.

Käräjäoikeuden marraskuisen välituomion mukaan hoitaja pisti insuliinia kehitysvammaiseen naiseen ja yritti naisen kuoleman jälkeen peitellä jälkiään. Tapaus sattui Ylisen hoitolaitoksessa Ylöjärvellä elokuussa 2007.

Lisäksi oikeus katsoi, että syytetty piikitti hengenvaarallisesti insuliinia myös pieneen sukulaislapseensa kurulaisella kesämökillä.

Naista syytettiin myös kahdesta lääkkeillä tehdystä pahoinpitelystä, mutta niistä oikeus ei löytänyt näyttöä.

Puolustus aikoo valittaa

Syytetty ja hänen puolustusasianajajansa Pertti Patrikainen vastustivat alunperin mielentilatutkimusta.

- Mielenterveyttä sivuavissa aineksissa ei ollut viitteitä syyntakeisuutta koskeviin erityispiirteisiin. Eri asia sitten on, mitä mielipiteitä syntyy henkilökohtaisista ominaisuuksista, Patrikainen sanoi YLE uutisille oikeussalin aulassa.

- Olen kuitenkin hiukan matkan varrella ottanut kantaa siihen, että tietynlaisen kärjekkyyden ja joittenkin muitten ominaisuuksien pohjalta hän olisi ollut niin sanotusti sopiva syyllinen niille kaikille epäilyksille, mitä on syntynyt. Mutta kun tätä on yksityiskohtaisesti arvioitu, niin arviot ovat tuossa välituomiossa tapahtumien kulun osalta. Ja kahden kohdan osalta me joudumme olemaan lujasti eri mieltä, kertoi Patrikainen.

Patrikainen pitää selvänä, että tuomiosta valitetaan, kunhan Tampereen käräjäoikeus on sen antanut. Syytetty hoitaja on koko ajan kiistänyt syyllisyytensä.

Syytetty sairaanhoitaja on edelleen vangittuna. Puolustusasianajan arvion mukaan hän voi olosuhteisiin nähden hyvin.

- Täytyy sanoa, että siihen paineeseen nähdään mitä näiden kuukausien puitteissa on kertynyt, niin sanoisin henkilökohtaisena näkemyksenä - olematta lääketieteen tai viisaustieteen tohtori - että hän voi yllättävän hyvin.

Nokian insuliinitutkimukset jatkuvat

Keskusrikospoliisi selvittää myös sairaanhoitajan edellisessä työpaikassa, Nokian terveyskeskuksessa, sattuneita 11 kuolemantapausta. Poliisi avasi viime vuonna tutkintaa varten viiden vainajan haudat. Yhden vainajan ruumiista löytyi suuri määrä morfiinia.

Keskusrikospoliisin rikoskomisarion Paavo Tuomisen mukaan tutkinta on edelleen aktiivivaiheessa. Kestänee kuitenkin syksyyn, ennen kuin ensimmäinenkään tapauksista etenee syyttäjälle syyteharkintaan.

- Morfiinivainajan osalta odotamme helsinkiläisen professorin lausuntoa. Se on luvattu toukokuun aikana. Kyllä varmaan silti kestää syksyyn, ennen kuin juttu saadaan syyttäjälle asti, Tuominen arvioi.

Lähteet: YLE Tampere