Helsingin lääkärikoulutuksen huima hinta

Yle Uutiset selvitytti opetusministeriöllä yliopisto-opintojen järjestämisen kustannukset eri yliopistoissa eripuolilla maata.

korkeakoulut
Kaksi ylioppilaslakkista neitoa tarjoaa kuohuviiniä kahdelle järjestysmiehelle.
YLE

Kun Helsingin yliopistolle koituu lääketieteen ylemmästä korkeakoulututkinnosta kustannuksia reilut 170 000 euroa, niin Turussa lääkäri koulutetaan lähes kolmasosalla tästä hinnasta, eli kuudellakymmenelläkahdella tuhannella.

Kauppatieteiden maisterin tutkintoon vaadittavat opinnot järjestetään Lappeenrannan Teknillisessä yliopistossa yli puolta halvemmalla kuin Helsingin ruotsinkielisessä kauppakorkeakoulussa.

Yhdeksi syyksi hintaeroihin YLE Uutisten haastattelemat yliopistojen hallinnon edustajat pitävät tehokkuutta, esimerkiksi professorien välinen yhteistyö vaikuttaa.

Sen sijaan yhteiskuntatieteellinen ja oikeustieteellinen tutkinto on Helsingissä muuta maata halvempi. Helsingin yliopiston entinen rehtori Kari Raivio sanoo yliopistojen tehokkuuden löytyvän ainakin osittain erikoistumisen kautta.

Raivion mukaan yliopiston pitäisi panostaa selkeästi opintojen kehittämiseen eikä haihattelisi kansainvälisellä tutkimuksella silloin kun siihen ei ole edellytyksiä.

Lähteet: YLE Uusimaa