Hyppää sisältöön

Hintaerot huimia yliopisto-opetuksessa

Yliopistokoulutuksen hinnassa on suuria eroja eri yliopistojen välillä. YLE Uutisten teettämän selvityksen mukaan saman koulutusalan opintojen hintaero saattaa olla moninkertainen riippuen siitä, mistä yliopistosta on kyse. Erot ovat suuria mm. ekonomi- ja lääkärikoulutuksessa.

Kuva: YLE

YLE Uutiset selvitytti opetusministeriöllä yliopisto-opintojen järjestämisen kustannukset yliopistoissa eri puolilla maata. Toiset yliopistot selviävät opintojen järjestämisestä selvästi halvemmalla kuin toiset.

Esimerkiksi kauppatieteiden maisterin tutkinnon hinta Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa on noin puolet Helsingin ruotsinkielisen kauppakorkeakoulun Hankenin järjestämän koulutuksen hinnasta.

Kouluttautuminen kauppatieteiden maisteriksi Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa maksaa noin22 000 euroa. Helsingin kauppakorkeakoulussa luku on 30 000 euroa ja ruotsinkielisessä Hankenissa 41 000.

Tiedot perustuvat opetusministeriön tilastoihin vuodelta 2007. Tilastot koskevat perusopetuksen rahoitusta.

Lappeenranta opettaa tehokkaasti

Lappeenrannan Teknillisen yliopiston hallintojohtaja Juha-Matti Saksa selittää eroa tehokkuudella.

- Me teemme asioita tehokkaammin kuin muut. Olemme useita vuosia kehittäneet prosesseja liittyen oppimiseen ja opetukseen ja käytämme koko yliopiston resursseja hyväksi. Professorit tekevät paljon yhteistyötä.

Hallintojohtaja Juha-Matti Saksa sanoo, ettei opetuksen laatu ei kärsi halvemmasta hinnasta.

- Väitän, että laatu on itse asiassa parempi. He työllistyvät loistavasti.

Lappeenrannan Teknillisessä yliopistossa on sovellettu kauppatieteiden opetukseen alusta saakka tuotantotalouden tehokkuuden perusperiaatteita. Esimerkiksi opettajien tulospalkkaus muodostaa opettajan palkasta jopa yli puolet.

Helsingin lääkärikoulutus kallista

Opetusministeriön tilastoissa on useita muitakin esimerkkejä huimista hintaeroista. Helsingin yliopistoissa tiettyjen tutkintojen hinta on kaksinkertainen verrattuna maakuntien yliopistoihin.

Esimerkiksi Helsingin yliopiston lääketieteellinen koulutus on Suomen kalleimpia koulutuksia. Helsingin yliopistolle koituu kustannuksia lääketieteen ylemmästä korkeakoulututkinnosta 173 000 euroa, kun Turussa lääkäri koulutetaan 62 000 eurolla.

Kuopiossa lääkärikoulutus maksaa runsaat 81 000 euroa ja Tampereella vajaat 80 000 euroa. Kuopiosta kerrotaankin, että yliopiston henkilökunta joutuu todella lujille. Sama väki opettaa ympäri vuoden, ja tutkimukseen jää liian vähän aikaa.

.
.