Suomalainen sääseuranta saa arvostusta

Suomalaisvetoisesta artikkelista on tullut yksi tiedemaailman siteeratuimpia, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Suomalaisittain saavutus on poikkeuksellisen merkittävä geotieteiden piirissä, sillä artikkelin pääkirjoittaja ja ERA-40 -projektin vetäjä on suomalainen Sakari Uppala Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksesta ECMWF:stä.

tiede

ERA-40 -projektiin osallistui myös kaksi muuta suomalaista tutkijaa Niko Sokka Ilmatieteen laitokselta sekä CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy:stä tutkija Sami Saarinen.

ERA-40 -projektissa analysoitiin tämän päivän laskennallisen tieteen menetelmin lähes kaikki viimeisen 45 vuoden aikana kerätty sääaineisto traditionaalisista radioluotauksista ja pintahavainnoista aina modernin jakson satelliittihavaintoihin. Näin luotiin aiempaa huomattavasti tarkempi maailmanlaajuinen 4-dimensionaalinen kuvaus säästä ja ilmastosta vuosilta 1957 - 2002.

Ilmatieteen laitoksen mukaan referointien määrä kertoo siitä, että tällaiselle kattavalle ja luotettavalle aineistolle on ollut suuri tarve sekä että uudelleenanalysointi ja sen luomat mahdollisuudet tutkimuksessa tulevat näyttelemään yhä tärkeämpää osaa tulevaisuuden sää- ja ilmastotutkimuksessa.

Lähteet: YLE Uutiset