Hämeenlinnan tehokkuus laski kuntaliitoksen myötä

Maakunnan tehokkaimpia kuntia on Hausjärvi kun lasketaan työntekijöiden määrä suhteutettuna kuntalaisiin.

Hämeenlinna
Miehet vaihtavat kuntakylttiä.
Kuntaliitos teki Hämeenlinnasta aiempaa tehottomamman.YLE Häme

Hämeenlinnan säästötalkoissa katse on kääntynyt muun muassa kaupungin henkilökunnan määrään. Kuntaliitos toi kaupungin palvelukseen noin tuhat neljäsataa uutta ihmistä. Kaikkiaan hämeenlinnalaisia palvelee yli 3800 kaupungin virkamiestä ja työntekijää. Määrä ei kuitenkaan ole Kanta-Hämeen kuntien kärkipäätä edes kuntaliitoksen jälkeen.

Kuntaliitoksen jälkeen Hämeenlinnan kaupungin palveluksessa olevien määrää on siellä täällä kauhisteltu. Tosiasia on, että henkilökunnan määrä suhteellisesti kaupunkilaista kohden kasvoi liitoksen myötä. Kaupungilla on työntekijä noin joka seitsemäätoista asukasta kohden. Ennen liitosta lähes kaksikymmentä asukasta joutui jakamaan yhden kaupungin työntekijän palvelut. Tehokkuus on tämän perusteella siis laskenut.

Hämeenlinnan luvut eivät kuitenkaan liitoksen jälkeenkään ole kuin maakunnan keskiarvoa. Jos kuntien ilmoittamiin lukuihin on uskominen tehokkain kunta henkilöstömäärän perusteella on ylivoimaisesti Hausjärvi. Siellä yhden kunnassa työskentelevän kontolla on yli 24 kuntalaista. Sen sijaan Ypäjällä kunnan työntekijöitä on suhteellisesti lähes kaksinkertainen määrä Hausjärveen verrattuna.

Hämeenlinnaa tehottomampia kuntia henkilökunnan määrällä asukaslukuun mitattuna ovat Ypäjän lisäksi Humppila ja Jokioinen. Myös Janakkala on Hämeenlinnana kanssa samalla viivalla.

Joka tapauksessa Hämeenlinna putosi henkilöstön tehokkuusluvuissa liitoksen jälkeen Hämeen kaupunkien Forssan ja Riihimäen taakse. Toisaalta eipä Hämeenlinna paljon asialle voi, koska liittymissopimuksessa työpaikat sovittiin säilytettäviksi.

Lähteet: YLE Häme