Strippaaminen vaatii pokkaa

Tanssija keinuu viettelevästi ja paljastaa pintaansa pikkuhiljaa. Kosketusetäisyydellä oleva yleisö tuijottaa: riisuuko se kaiken?

striptease
YLE/ Kati Latva-Teikari Editointi: YLE/Anssi Leppänen

Mielikuva ylimaalatusta silikonipommista romuttuu välittömästi, kun kaunis, ujohko nainen istahtaa haastateltavaksi. Hän on kuin kuka tahansa naapurintyttö hillittyine meikkeineen, farkkuineen ja tunikoineen.

Viikonloppuisin nainen meikkaa vahvemmin, vetäisee seksikkään mekon ylleen ja astelee korkeissa koroissa ravintolan lavalle, tai polttariporukan eteen riisumaan vaatteensa. Miss W. on eroottinen tanssija, joka rahoittaa opintonsa strippaamalla.

Takana on puoli vuotta yleisön edessä riisumista.

- Lähdin hommaan hetken päähänpistosta. Kuukauden ajan mietin onko minusta tähän, etsiskelin sopivaa musiikkia ja tein päätökseni. En ole katunut, sanoo Länsi-Suomessa asuva Miss W.

Hän ei halua nimeään julkisuuteen, sillä vain kourallinen ystäviä tietää kuka nimimerkin takaa löytyy. Strippaamisesta ei pahemmin kannata huudella maailmalla.

- Asenteiden takia. Yllätyin, että ystävät eivät pitäneet pahana, vaan ovat olleet enemmänkin kannustavia. Jos sukulaiset saisivat tietää, tulisi pahaa kommenttia, Miss W huokaisee.

Korsetti ja stay upit?

Hetki ennen yleisön eteen astumista sai ensi kerralla perhoset vatsaan.

- Mulle sattui hyvin, etten ollut ensimmäinen, joka meni lavalle. Totta kai jännitti, mutta tulipahan tehtyä. Tein varmaan vain yhtä liikettä ja välillä vain seisoin, mutta uskalsin kuitenkin katsoa yleisöön. Porukka kannusti. Ensimmäinen kerta on kynnys ja kun siitä pääsee, menee kerta kerralta paremmin.

Nykyään koreografia on jo monipuolisempi. Kovin tarkkaan nainen ei kuitenkaan tanssikuvioitaan suunnittele.

- Hyvä on tietysti harjoitella jonkin verran kotona, mutta tämä menee fiiliksen mukaan. Musan pitää olla sellaista, että se luonnistuu sun liikkeisiisi ja itse tykkää ja nauttii siitä.

Keikkaansa eroottinen tanssija valmistautuu meikkaamalla, laittamalla hiukset kuntoon ja pukemalla esiintymisvaatteet.

- Toiset tykkäävät pukeutua stayuppeihin ja korsetteihin, mä en omista sellaisia. Korkeat korot, seksikkäät alusvaatteet ja seksikäs mekko. Sellaiset vaatteet, jotka tuntuvat itsestä hyvälle.

Peppua saa sipaista

Ravintolakeikalla yleisö kerääntyy strippaajan ympärille. Joissakin esiintymispaikoissa show tapahtuu lavalla, toisissa tanssilattialla. Yleisö on kosketusetäisyydellä. Joskus joku innostuu hipaisemaan.

- Se ei haittaa, jos joku ohimennen taputtaa takapuolelle, mutta privaattiesityksissä, esimerkiksi polttarikeikoilla minuun ei saa koskea. Se on ehdoton kielto, sanoo Miss W.

Kieltoa on uskottu, eikä nainen ole joutunut hankaliin tilanteisiin. Ravintolayleisön kosketteluhalukin on jäänyt muutamaan pepulle sipaisuun. Rintoja ei ole kourittu, eikä päälle ole käyty.

Nainen nauraa kysymykselle silmät tapillaan tuijottavasta ja kuolaavasta äijälaumasta.

- Ravintolakeikoilla on todella monenlaista yleisöä. Välillä tosi nuorta porukkaa, välillä vanhaa, naisiakin on paljon.

Yleisön joukossa on monenlaista tyyppiä, myös heitä, jotka näkevät eroottisen tanssijan lihakimpaleena hintalappuineen.

- Ei se kuitenkaan ole tullut esityksissä esiin, ei ole esimerkiksi huudeltu mitään sellaista.

Tippejä rintsikoihin?

Kun musiikki pamahtaa soimaan, alkaa viettelevä tanssi ja vaatteiden vähentäminen.

- Jos porukka on aivan lähellä, otan yleisöäkin mukaan esitykseen. Se on sellaista kiusoittelua, naurahtaa Miss W.

Katsojat seuraavat esitystä silmät liimautuneena tanssijan vartaloon. Vaatii pokkaa riisua itsensä alasti toisten edessä.

- Hyvä itsetuntoko? No ei se mulla niin hyvä ole, mutta on se tässä kehujen ja kannustusten aikana kasvanut.

Kolmen ja puolen minuutin kuluttua musiikki on loppusuoralla ja Miss W. on riisunut viimeisenkin vaatekappaleen.

- Kun olen täysin alasti, tulee taputuksia ja kannustusta. Ensimmäisellä kerralla oli paineita, mutta tähän tottuu.

Strippauskeikkoja riittäisi niin paljon kuin viitsisi tehdä. Miss W. keikkailee kuukaudessa keskimäärin parina viikonloppuna. Esiintymismatkat suuntautuvat satojen kilometrien päähän, yleisimmin Itä- ja Etelä-Suomeen.

- Tämä on mulle vain harrastus, mutta kyllä tällä itsensä voisi elättää, nainen miettii. Taksaansa hän ei suostu paljastamaan, vaan kuittaa sen liikesalaisuutena.

Esiintymispalkkio on päätulo, sillä suomalainen yleisö ei pahemmin tunge tippejä rintsikoihin ja pikkupöksyihin.

- Kerran joku työnsi 50 euroa saappaanvarteen. Se taitaa olla suurin yksittäinen tippi.

Kotona odottaa kumppani

Miss W. elää parisuhteessa. Kumppanilta vaaditaan paljon, kun toinen riisuu monta kertaa kuukaudessa itsensä alastomaksi vieraiden miesten edessä.

- Kun aloimme olla yhdessä, mieheni tiesi, että teen tällaista työtä. Kyllähän tästä on keskusteltu, mutta jos välittää toisesta, ei auta kuin hyväksyä. Liian mustasukkainen ei saa olla ja ajan kanssa tottuu, nainen miettii.

Normaalia perheen arkea viikolla, viikonloppuna stripteasea. Onko aivot naksautettava Miss W. -vaihteelle?

- Ei ole. Mä olen esiintyessäni aivan sama ihminen kuin muulloinkin. Se asia ei muutu olin lavalla tai en.

Työ ja koti ovat kuitenkin kaksi eri maailmaa, jotka Miss W. haluaa pitää toisistaan erillään.

Yksi esiintyminen ei kestä kerrallaan kuin muutaman minuutin.

- Parasta tässä on se, että saan hauskanpidosta rahaa. Ei tarvitse tehdä opiskelujen ohessa muita lisätöitä. Pahinta on pelko siitä, että läheiset ihmiset saisivat tietää.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa/ Kati Latva-Teikari