Kipu jalassa tietää sadetta

Fibromyalgiaa sairastavalle vertaistuki ja liikunta tuovat helpotusta elämään. Krooninen kipuja aiheuttava sairaus on yleisin keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla naisilla. Imatralainen Sirpa Hulkkonen tietää, että kovat kivut tietävät sadetta.

Liikunta antaa Sirpa Hulkkoselle voimia elämään. Kuva: YLE Etelä-Karjala

Tiistaina vietetään kansainvälistä fibromyalgiapäivää. Krooninen sairaus aiheuttaa kipua lihaksissa ja sidekudoksissa. Oireyhtymä on yleisintä keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla naisilla.

Sairautta on pitkään pidetty luulotautina. Vaikea-asteista fibromyalgiaa sairastava imatralainen Sirpa Hulkkonen veikkaa tämän johtuvan siitä, että sairaus on hankala diagnosoida.

- Moni firmomyalgiaa sairastava käy toistuvasti lääkärin vastaanotolla saamatta diagnoosia. Oireyhtymä on samankaltainen kuin reumasairaus, mutta sitä ei pysty todentamaan verikokeissa. kertoo Sirpa Hulkkonen.

Hulkkonen arvelee oman sairautensa juurien juontavan lapsuuteen.

- Sairastin lapsena monia tulehdussairauksia ja pienen kaupungin lääkäri määräsi kerta toisensa jälkeen niihin samoja lääkkeitä. Tästä huolimatta olin jatkuvasta sairalloinen ja kivulias.

- Kärsin myös niin sanotuista kasvukivuista, joita vanhempani yrittivät hoitaa muun muassa lampaantaljoilla. Itse pyrin helpottamaan kipua runsaalla liikunnalla, muistelee Hulkkonen.

Sirpa Hulkkonen kertoo kipujen vaihtuvan paikasta toiseen. Hänen mukaansa ihmisellä on 18 kipupistettä, vaikea-asteisessa fibromyalgiassa kipu vaihtelee näiden kaikkien pisteiden välillä.

- Tämän sairauden asiantuntijoita ovat fysiatrit, ortopedit sekä reumatologit, sanoo Sirpa Hulkkonen.

Saunakrapulaa ja sääennustamista

Kipujen lisäksi oireyhtymään liittyy kyky ennustaa sadetta ja tuulia.

- Kovat kivut tietävät sadetta, usein olen osunut ennustuksissani oikeaan, naurahtaa Hulkkonen.

Oireet ja taudinkuva vaihtelevat suuresti ihmisten välillä. Kipu voi olla kolottava, polttava, kirvelevä tai viiltävä. Kipuja pahentaa kylmä, kostea ja vetoinen ympäristö. Myös stressi voi pahentaa fibromyalgiaa sairastavan ihmisen vointia. Sauna helpottaa kipuja.

- Moni saa saunasta saunakrapulan, eli kivut helpottavat saunassa, mutta pahenevat entisestään sen jälkeen, valaisee Imatran Fibro ja Tules ry:n puheenjohtaja Sirpa Hulkkonen.

Fibromyalgia on krooninen sairaus, eikä siihen ole parantavaa lääkitystä.

- Lääkehoitoa kehitellään, oireyhtymään voidaan nykyään määrätä esimerkiksi kipu-, uni-, tai mielialalääkitystä, kertoo Sirpa Hulkkonen.

Sirpa Hulkkonen ei ole saanut lääkkeistä helpotusta. Elämänrytmi ja itselle sopiva ruokavalio helpottavat oireita. Tyypillisiä vältettäviä ruokia ovat fibromyalgiapotilaiden keskuudessa sianliha, vehnätuotteet, suklaa ja pähkinät.

- Tykkäsin erityisesti irtokarkeista, mutta ne pahensivat kipuja, sanoo Sirpa Hulkkonen.

Hulkkonen itse vannoo fibromyalgian kanssa elämisessä vertaistuen ja liikunnan nimiin. Kivuista huolimatta hän kehottaa nousemaan ylös sängynpohjalta.

- Lähde liikkeelle! Liikunta antaa voimia jaksaa elämässä eteenpäin, kannustaa juuri pyöräilykauden avannut Sirpa Hulkkonen.