Jyväskylässä keskihintainen yliopistokoulutus

Yliopistokoulutuksen hinnassa on suuria eroja eri yliopistojen välillä. Jyväskylän yliopistossa koulutus sijoittuu hinnaltaan keskikastiin, joillakin aloilla koulutus on Jyväskylässä jopa maan halvinta.

korkeakoulut
Jyväskylän yliopistossa on tarjolla keskihintaista yliopisto-opetusta.YLE Keski-Suomi/Riikka Pennanen

YLE Uutisten teettämä selvitys osoittaa, että saman koulutusalan tutkinnon hintaero saattaa olla moninkertainen yliopistosta riippuen. Selvityksen mukaan Jyväskylän yliopiston maisterin tutkinto on hinnaltaan keskitasoa, mutta tiedekuntakohtaisesti löytyy huomattavia poikkeuksia.

Esimerkiksi humanistisen tiedekunnan koulutus on Jyväskylän yliopistossa maan edullisinta. Terveystieteiden koulutus taas tulee kalliiksi ja sen kustannukset ovat Jyväskylässä miltei kaksinkertaiset yliopistojen keskiarvoon verrattuna.

YLE Uutiset selvitytti opetusministeriöllä yliopisto-opintojen järjestämisen kustannukset yliopistoissa eri puolilla maata. Toiset yliopistot selviävät opintojen järjestämisestä selvästi halvemmalla kuin toiset.

Esimerkiksi kauppatieteiden maisterin tutkinnon hinta Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa on noin puolet Helsingin ruotsinkielisen kauppakorkeakoulun Hankenin järjestämän koulutuksen hinnasta.

Laitosten yhdistämisestä säästöjä

Jyväskylän yliopiston hallintojohtaja Erkki Tuunanen kertoo, että Jyväskylässä humanistisen koulutuksen rakenteellinen muutos eli laitosfuusiot muutama vuosi sitten laskivat koulutuksen kustannuksia.

Terveystieteiden koulutuksen kalleuden hän arvioi johtuvan siitä, että koulutus Jyväskylässä eroaa paljon muiden yliopistojen koulutuksesta. Jyväskylässä koulutetaan enemmän terveystekniikkaa eli koulutus on laboratiivisempaa kuin muualla, sanoo Tuunanen.

Lähteet: YLE / Keski-Suomi