Ranuan eläinpuistossa syntyi sudenpentuja

Ranuan eläinpuistossa on jälleen syntynyt eläinvauvoja. Susilauman alfapari on saanut neljä pentua. Leenan ja Villen uudessa pentueessa on kolme urosta ja yksi naaras.

susi
Ranuan eläipuistossa syntyi tiistaina sudenpentuja
Ranuan Seudun Matkailu Oy

Pariskunnan toinen pentue on puistossa iloinen asia, sillä viime kevääseen asti susivauvoja ei ollut syntynyt viiteen vuoteen. Kevään ensimmäiset tulokkaat Ranuan eläinpuistossa syntyivät viime viikolla, kun Nelli-hirvi sai kaksoset.

Sudenpennut ovat syntyessään sokeita, kuuroja ja täysin riippuvaisia emostaan. Noin kahden viikon kuluttua pentujen silmät aukeavat, ja kolmen viikon kuluttua ne alkavat kuulla ja liikuskella.

Nuori alfasusipari on ehtinyt pitää yhtä nyt kaksi ja puoli vuotta. Kesällä 2006 eläinpuistoon tullut Leena sai vuoden 2007 alussa seuraa Villestä. Nyt susilaumaan kuuluu 10 jäsentä. Viime vuoden pennut nimettiin nimikilpailun päätteeksi Hallaksi, Huurteeksi, Kuuraksi ja Haltiksi. Uudet sudenpennut odottelevat mahdollista uutta nimikilpailua.

Ranuan Eläinpuiston alfapari on päätynyt yhteen tarkan valinnan kautta. Euroopan eläintarhojen susien kantakirjan pitäjä valitsee siitosparit, jotta sudet eivät olisi sukua keskenään. Ville varattiin jo pentuna Leenan morsioksi, ja puiston uudellekin pesueelle saattaa olla katsottuna tulevat puolisot valmiiksi. Leena ja Ville ovat molemmat päätyneet Ranualle ruotsalaisista eläintarhoista.

Ranuan susiperhe voi elää yhdessä pari vuotta. Saavuttaessaan sukukypsyyden varsinkin urokset ovat halukkaita perustamaan oman laumansa ja hankkimaan oman reviirinsä. Susi elää luonnossa pareittain tai perhekunnittain laumoissa, joissa Suomessa on yleisimmin muutamia yksilöitä. Luonnossa jälkeläiset yleensä jättävät vanhempiensa lauman parin vuoden ikäisenä ja lähtevät perustamaan omaa yhteisöään. Vanhempien ja pentujen keskenään risteytymisestä ei ole pelkoa, koska susilaumassa ainoastaan lauman johtajat, alfanaaras ja alfauros pariutuvat.

Toisin kuin saduissa kerrotaan, sudet eivät ole vaarallisia ihmisille. Susi kuuluu vaarattomimpiin eläimiin kokoluokassaan, joten eläintenhoitajat voivat rauhassa liikkua susiaitauksessa tarvittaessa. Suomessa susi ei ole todistettavasti ikinä tappanut ihmistä, eikä sutta pääse luonnossa näkemään kuin hyvällä onnella.

Lähteet: YLE Perämeri