Kaakkois-Aasian koralliriutat vaarassa

Maailman luonnonsäätiön mukaan ilmastonmuutos uhkaa hävittää Kaakkois-Aasian koralliriutat kuluvan vuosisadan aikana. Järjestö arvioi, että riuttojen katoaminen tuhoaisi rannikkoalueiden talouksia ja aiheuttaisi yhteiskunnallisia levottomuuksia.

Ulkomaat

Maailman luonnonsäätiön (WWF) raportti perustuu kolmeensataan eri tutkimukseen. Jos ilmastonmuutokselle ei tehdä mitään, meriveden lämpötila nousee ja tuhoaa Kaakkois-Aasian koralliriutat sekä niistä riippuvaiset eliöstöt. Tämä vaikeuttaisi noin 100 miljoonan ihmisen toimeentuloa, järjestö arvioi.

WWF julkaisi raporttinsa samalla, kun Indonesiassa on meneillään Maailman valtamerikonferenssi. Ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi WWF vaatii teollisuusmaita leikkaamaan hiilidioksipäästöjään vuoteen 2020 mennessä 40 prosenttia alle vuoden 1990 tason.

Köyhyys lisääntyy

- Ellei jonkinlaista ihmettä tapahdu, koralliriuttojen tuhoutuminen lisää köyhyyttä. Yhdessä rannikkojen tulvimisen kanssa tämä johtaisi nälänhätään ja kokonaisten yhteiskuntien horjumiseen. Seurauksena voisi olla epätoivoa ja yhteiskunnallisia ääri-ilmiöitä sekä laittoman maahanmuuton lisääntymistä erityisesti Australiaan, uskoo professori Ove Hoegh-Guldberg Queenslandin yliopistosta.

Indonesian ympäristöministeriön edustaja arvelee, että kehitysmaat voisivat leikata hiilidioksidipäästöjään vain noin 17 prosenttia vuoteen 2025 mennessä. Hänen mukaansa tähän mennessä koralliriuttojen tuhoutuminen on ilmaston lämpenemisen sijasta pääasiassa aiheutunut saastumisesta.

Koralliriuttojen verkosto kattaa Filippiinit, Malesian, Papua-Uuden-Guinean, Salomonin saaret ja Itä-Timorin. Verkostossa elää noin kaksi kolmasosaa maailman korallilajeista ja runsas kolmannes riutoilla elävistä kalalajeista.

Lähteet: Reuters