1. yle.fi
  2. Uutiset

ASP-säästäjille 3 000 euron palkkio

Hallitus on hyväksynyt keskiviikkona ASP-säästämisen ehtoja koskevan lakimuutosesityksen. Muutos tuo uusille ensiasunnon ostajille 3 000 euron asuntosäästöpalkkion ja nostaa lainojen enimmäismäärää.

talous

Muutoksella halutaan parantaa ensiasunnon ostajien asemaa asuntomarkkinoilla sekä virkistää talouskriisin lamauttamaa asuntokauppaa.

Muutoksen mukaan ASP-säästäjälle maksettaisiin 3 000 euron asuntosäästöpalkkio, jos asunto hankitaan vuoden 2011 loppuun mennessä. Valtiontakauksen enimmäismäärää puolestaan esitetään lähes tuplattavaksi 50 000 euroon.

Lisäksi hallitus haluaa pidentää laina-aikoja ja nostaa ASP-lainojen enimmäismääriä. Uusiksi lainarajoiksi halutaan Helsingissä 145 000 euroa, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa 125 000 euroa ja muualla maassa 100 000 euroa.

ASP-säästäminen vähentynyt

ASP on alle 31-vuotiaille tarkoitettu asuntosäästöpalkkiojärjestelmä, jonka tarkoituksena on helpottaa ensiasunnon hankintaa. Siinä nuori sitoutuu säästämään 10 prosenttia asunnon hankintahinnasta ja saa asuntolainalleen valtiontakauksen ja korkotukea.

ASP-tallettajille maksettiin aikaisemmin säästöpalkkio, mutta tästä luovuttiin vuonna 1993. ASP-säästämisen suosio on viime vuosina selvästi vähentynyt.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi