Sikainfluenssaa nyt myös Suomessa

Suomessa on löytynyt kaksi vahvistettua sikainfluenssatapausta. Tartunta on löydetty kahdelta pääkaupunkiseudulla asuvalta nuorelta aikuiselta, jotka palasivat samalla lennolla Meksikosta Amsterdamin kautta 6. toukokuuta.

Kotimaa
Ylijohtaja Juhani Eskola (vas.) ja pääjohtaja Pekka Puska Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta sekä johtaja Tapani Melkas sosiaali- ja terveysministeriöstä ja HUS:n ylilääkäri Asko Järvinen
Suomessa löydetyistä tartunnoista kertoivat ylijohtaja Juhani Eskola (vas.) ja pääjohtaja Pekka Puska Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, johtaja Tapani Melkas sosiaali- ja terveysministeriöstä sekä HUS:n ylilääkäri Asko Järvinen.YLE

Potilaat ovat olleet kotihoidossa ja voivat hyvin, eikä heillä ole vakavaa vaaraa.

Sairastuneet olivat olleet kahden viikon lomamatkalla Méxicossa ja Cancúnissa. Toinen heistä sairastui lentopäivänä 6. toukokuuta ja toinen pari päivää myöhemmin, kerrottiin sosiaali- ja terveysministeriön tiedotustilaisuudessa.

Sairastuneiden lento Suomeen lähti Amsterdamista kello 18.15 ja saapui Helsinkiin 21.45. Toinen sairastuneista ehti olla koulussa kaksi päivää ennen kuin hänen sairautensa vahvistettiin. Hän opiskelee Laurea-ammattikorkeakoulun Keravan yksikössä. Opiskelija on nyt kotona, ja muille opiskelijoille on annettu ohjeet mahdollisia oireita ja käsihygieniaa varten.

Sairastuneet ovat läheistensä ruokahuollon varassa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylijohtaja Juhani Eskola.

- Ystävät tai sukulaiset voivat toimittaa sinne ruokaa. Ei se sen monimutkaisempaa ole, Eskola sanoo.

Eskolan mukaan sairastuneita on pyydetty rajoittamaan tiiviitä kontakteja muihin ihmisiin, ja heille on annettu hygienianhoito-ohjeet. Näin ollen tartuntavaaraa ei ole.

- Heille on käyty läpi käsihygieniaa ja yskimis- ja aivastushygieniaa, aivan tällaisia perusasioita. Se riittää tällaisessa tapauksessa, Eskola vakuuttaa.

Amsterdamin-lennolla olleet ottaneet yhteyttä lääkäriin

Ministeriö kehotti tiistaiaamuna sairastuneiden suomalaisten kanssa samalla lennolla olleita ihmisiä ottamaan yhteyttä terveyskeskukseensa, jos heillä ilmenee kuumeisia hengitystieinfektion oireita. Ministeriön mukaan varoaika mahdolliselle tartunnalle on noin viikko. Jos samalla lennolla olleille ilmenee oireita 13. toukokuuta mennessä, pitää ottaa yhteyttä terveyskeskukseen.

Tiistaina kello 16:een mennessä samalla lennolla olleet ovat ottaneet yhteyttä lääkäriin ainakin Pohjois-Savossa, Keski-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla. Työikäinen kuopiolainen tarkistutti yliopistollisessa sairaalassa lievät hengitystieinfektio- ja kuumeoireensa. Keskiviikkona selviää, oliko kyseessä sikainfluenssavirus.

Lennolla ollut keskisuomalainen perhe otti yhteyttä Keski-Suomen sairaanhoitopiiriin. Perheellä ei ollut oireita. Oireeton henkilö on ollut tarkkailtavana myös Etelä-Pohjanmaalla Seinäjoen keskussairaalassa. Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on puolestaan otettu näytteet New Yorkista tulleesta potilaasta. Potilas on kotihoidossa.

Viranomaiset luottavat matkustajien tavoittamisessa tiedotusvälineisiin

Suomen terveysviranomaisilla ei ole tietoa siitä, kuinka paljon Amsterdamin-lennolla oli suomalaisia ja mistä päin maata he ovat kotoisin. THL:n ylijohtajan Juhani Eskolan mukaan lennolla olleita ei yritetä tavoittaa, vaan viranomaiset luottavat tiedottamisessa tiedotusvälineisiin.

- Lennolla mukana olleiden jäljittämisessä joudumme nyt luottamaan aika paljon tietoon, joka on mennyt tiedotusvälineiden kautta tänä aamuna.

Aamulla tiedotusvälineiden välityksellä annetun ohjeen mukaan lennolla mukana olleiden pitää ottaa puhelimitse yhteyttä terveyskeskukseen, jos he sairastuvat kuumeeseen tai hengitystieinfektioon.

Lentoyhtiöltä ei ole yritetty saada tietoa matkustajista, koska matkustajaluetteloiden ja istumajärjestyksen saaminen olisi liian hidasta. Eskolan mukaan tiedonsaanti muilta lentoyhtiöiltä on vaikeampaa kuin Finnairilta.

- Meillä on varsin hyvät ja toimivat suhteet Finnairiin, mutta muiden lentoyhtiöiden kanssa yhteistyö on vähän kimuraisempaa. Kyllä mielestäni kaikki lentoyhtiöt ovat yhteistyöhaluisia, mutta tällaiset pikaisesti tehtävät jäljitystehtävät ovat varsin uusia haasteita.

Ministeriö rauhoittelee

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan H1N1-tapausten esiintyminen myös Suomessa oli odotettavissa, koska virus on levinnyt laajalti eri puolilla maailmaa. Suomessa tilanteeseen on kuitenkin varauduttu hyvin, eikä ihmisillä ole syytä huolestua.

Myös Thaimaa on ilmoittanut tänään ensimmäisestä sikainfluenssatapauksestaan. Thaimaa on ensimmäinen Kaakkois-Aasian maa, josta on löydetty sikainfluenssaa. Maailmalla sikainfluenssaan on sairastunut 5 000 ihmistä.

Lähteet: YLE Uutiset