Lumberg ja Abu-Hanna ajavat vähemmistöjen etuja omilla tavoillaan

Pitäisikö eri vähemmistörymillä olla oma erillinen edustus EU-parlamentissa? Kyllä, sanoo Vasemmistoliiton vaaliehdokas Kiba Lumberg, ei, sanoo Vihreiden Umaya Abu-Hanna Ylen aikaisen EU-vaalikeskustelussa.

Kiba Lumberg
Vasemmistoliiton Kiba Lumberg ja Vihreiden Umaya Abu-Hanna.
Kiba Lumberg (vas) ja Umaya Abu-Hanna (vihr).YLE Uusimaa

Kuvataitelija ja kirjailija Kiba Lumberg (vas.) ja monikultturisuusasiantuntija Umaya Abu-Hanna (vihr.) ajavat molemmat omilla tavoillaan vähemmistöjen aseman parantamista, ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa.

Kansallisille ja etnisille vähemmistöille, kuten Suomessa ahvenanmaalaisille ja saamelaisille pitäisi saada oma edustus EU-parlamenttiin, sanoo Kiba Lumberg. Hänen mukaansa näillä kansanryhmillä on suuri vaikutus maan kulttuuriin. Erimielisyydet saisi tasattua paremmin kun eri näkökulmat tulisivat esiin, hän huomauttaa.

Umaya Abu-Hanna on eri mieltä. Jos Euroopan parlamentti perustuu demokraattiseen edustuksellisuuteen, pitää eri väestöryhmien edustus näkyä kaikkialla, sanoo Abu-Hanna. Esimerkiksi nyt haetaan komissaariksi naisehdokasta, ja Abu-Hannan mukaan ehdokasasettelussa pitäisi huomioida myös siirtolaiset.

Eri vähemmistöissä on myös eri hierarkioita, ahvenanmaalaisten asema on eri kuin baskien, huomauttaa Abu-Hanna. Hänen mielestään ongelmaksi tulisi se, kuka päättäisi mitkä ryhmät otetaan erityisasemaan.

EU ja ihmisoikeudet

Toteutuvatko EU:ssa ihmisoikeudet? Lumbergin mukaan eivät vielä. Siihen ollaan pyrkimässä, mutta hänen mukaansa Euroopan asenteiden on muututtava. Esim. seksuaalivähemmistöjen asema on edelleen huono muusta yleisestä tasa-arvosta puhumattakaan. Lumbergin mukaan Ihmisarvon takaaminen erilaisille vähemmistöille takaa myös rauhan.

Abu-Hannan mielestä ihmisoikeuskeskustelu on tulkinnanvaraista ja riippuvainen hyvästä tahdsta. Ihmisoikeuksien korostamisen sijaan pitäisi lähtökohtana olla selkeästi säädelty demokratia. Esimerkiksi kiintiöt ja muut säädökset takaavat pakosta tasapuolisuuden, jolloin ihmisoikeuksien toteutuminen ei riippuisi hyvästä tahdosta.

Lisää tietoa EU:sta

Sekä Lumbergin että Abu-Hannan mielestä huono äänestysprosentti on ongelma. Keskustelu Euroopan vaaleista on heidän mukaansa marginaalista, eikä EU-parlamentin merkitystä Suomen asioihin tiedosteta. Eu-parlamentin päätöksentekoa pitäisi molempien mielestä seurata aktiivisemmin mediassa.

Samoin meillä tulisi tuoda aktiivisemmin esille kuka EU:ssa päättää, miksi mistäkin asioista päätetään ja miten ne koskettavat Suomea, sanovat ehdokkaat.

Lähteet: YLE Uusimaa