1. yle.fi
  2. Uutiset

Koululaiset: Wilma on rikosrekisteri

Nuorten mielestä vanhemmat saavat jo liikaa tietoa koulun tapahtumista. Nopeasti kouluihin levinnyt sähköinen järjestelmä vie vanhaa reissuvihkoa tehokkaammin viestit koulusta kotiin. Vaikka oppilaita järjestelmä kuohuttaa, opettajat ja vanhemmat pitävät järjestelmää hyödyllisenä apuna.

Kotimaan uutiset
The Wilma system allows parents to check up on kids.
YLE

Irc-gallerian yhteisöjen nimet paljastavat, mitä mieltä oppilaat Wilmasta ovat: Wilma on rikosrekisteri. Wilma pilasi elämän. Wilman avulla opettajat pitävät yhteyttä koteihin ja useimmitenhan yhteyttä otetaan, kun jokin asia on huonosti.

- Se on koulumaailman oma rikosrekisteri. Sinne merkitään kaikki rötökset ja muut huonot jutut, kuvailee eräs Herttoniemen yhteiskoulun kasiluokkalainen.

- Vanhemmat saa tietää kaikki ihan pikkujututkin meidän koulusta, niin siinä mielessä se on huono systeemi meidän mielestä, mutta ehkä se on vanhemmille parempi, vahvistaa Rebekka Madisson.

Wilma kertaa päivän risut

Wilmaan merkitään tiedot esimerkiksi poissaoloista, häiriköinneistä sekä koepäivistä ja numeroista. Vanhemmat voivatkin seurata lapsensa koulupäivää lähes reaaliaikaisesti.

- Jos on pientä probleemaa koulunkäynnin kanssa, niin nyt vanhemmat ovat paljon enemmän tietoisia tästä kuin aikaisemmin ja ehkä se joskus aiheuttaa oppilaiden mielestä hankalia keskusteluja kotona, kertoo biologian ja maantiedon opettaja Harri Jortikka Herttoniemen yhteiskoulusta.

Kahdeksasluokkalainen Sini Metsälä on opettajan kanssa samaa mieltä. Wilma on ainakin jonkin verran vähentänyt oppilaiden kolttosia.

- Kyllä oppilaat selvästi vähentää pahantekoa kun ne tietää, että äiti ja isi voi lukea teot järjestelmästä.

Vanhemmat ja opettajat tyytyväisiä

Vanhemmat ja opettajat ovatkin ottaneet järjestelmän tyytyväisenä käyttöön. Parissa vuodessa Wilma on levinnyt tuhansiin kouluihin ja oppilaitoksiin ympäri Suomea. Rehtorin mielestä ohjelman avulla vanhempien kynnys ottaa yhteyttä kouluun on madaltunut ja yhteistyö kodin kanssa on tiivistynyt.

- Tiedän lintsaukseen taipuvaisten oppilaiden vanhempia, jotka saattavat käydä useamman kerran työpäivän aikana järjestelmässä. Jos on nettiyhteys auki muutenkin niin käydään vilkaisemassa, että onko se meidän lapsi nyt siellä tunnilla, kertoo rehtori Johanna Kallio Herttoniemen yhteiskoulusta.

Silti oppilaat ovat sitä mieltä, että Wilma olisi hyvä väline myös kehujen kuljettamiseen.

- Wilmaan ei koskaan pistetä mitään hyvää oppilaista, aina vaan kaikki poissaolot ja myöhästymiset ja jos heitetään pois luokasta, niin sinne menee. Jos taas on hyvin tunnilla, niin ei sinne mitään mene, kritisoi Pietari Ranta-aho.

Opettaja Jortikka myöntää, että tässä on parantamisen varaa.

- Positiivista palautetta on niin paljon vaikeampi antaa kuin negatiivista. Se on kasvun paikka meille kaikille opettajille.

Lähteet: YLE Uutiset / Kirsi Tirkkonen

Lue seuraavaksi