1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yliopistolakiehdotus vaikeuksissa

Hallituksen kaavailema uusi yliopistolaki on joutunut vaikeuksiin eduskunnassa. Eduskunnan perustuslakivaliokunta haluaa useita muutoksia lakiin, mikäli se halutaan säätää normaalilla tavalla. Valiokunta antoi lakiehdotuksesta lausunnon keskiviikkona.

Perustuslain mukaan yliopistoilla on itsehallinto, mutta valiokunnan mielestä uusi laki ei määrittele sitä riittävän tarkasti. Valiokunnan mielestä uuteen lakiin pitäisikin lisätä erillinen maininta yliopiston taloudellisesta ja hallinnollisesta autonomiasta.

Valiokunta löysi perustuslainvastaisuutta myös ehdotuksen kohdasta, jossa kerrotaan yliopiston hallituksen ulkopuolisten jäsenten määrästä. Ehdotuksen mukaan on mahdollista, että enemmistö hallituksen jäsenistä on yliopiston ulkopuolisia.

Jos laki halutaan saada voimaan välittömästi, se pitää hyväksyä kiireelliseksi 5/6 osan enemmistöllä, minkä jälkeen se voidaan hyväksyä 2/3 osan enemmistöllä .

Samoja ongelmia lakivaliokunta näkee myös uuden lain pykälissä, jotka koskevat säätiöyliopistoja. Tällaisia yliopistoja ovat vastaisuudessa Aalto-yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto. Perustuslakivaliokunnan mukaan uudessa laissa ei myöskään turvata näiden yliopistojen tieteen ja tutkimuksen tekemisen itsehallintoa.

Lain olisi tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alusta.

Virkkunen: Tarpeelliset muutokset tehdään

Opetusministeri Henna Virkkusen (kok.) mukaan hallitus tekee tarvittavat muutokset yliopistolakiin. Lain pykälät hiotaan nyt lopulliseen muotoon sivistysvaliokunnan kanssa.

Virkkusen mukaan tavoitteena on, että eduskunta voisi hyväksyä lain vielä ennen juhannusta.

- Aikataulu on tiivis, Virkkunen arvioi.

Virkkunen ei myönnä olevansa pettynyt vaikka yliopistolain tie mutkistui eduskunnassa.

- Etukäteen oli arvioitu, että säätiöyliopistot tulevat herättämään paljon keskustelua.