Naisvankien hyväksikäytöstä varoitettiin jo kaksi vuotta sitten

Maimanan vankilassa Afganistanissa tutkittiin epäilyjä naisvankien seksuaalisesta hyväksikäytöstä jo talvella 2007. Suomalainen kehitystyön neuvonantaja kehotti ulkoministeriötä silloin palkkaamaan vankilahankkeisiin valvojia. Ministeriö kieltäytyi. Viime viikolla tuli julki prostituutioepäily uudessa Suomen maksamassa vankilassa.

Kotimaa
Makuusija vankilan lattialla.
YLE

Ulkoministeriö kieltäytyi jyrkästi kustantamasta muuta kuin vankilan rakennus- ja kunnostustyötä, kun Afganistanissa kehitysyhteistyöneuvonantajana työskennellyt Eini von Becker ehdotti, että myös vankilatoiminnan valvontaa rahoitettaisiin.

- Päätöstä ei mitenkään perusteltu. Se oli erinomaisen ikävä asia, koska jo Maimanaan rakennetussa vankilassa oli sekä ongelmia miesten työpajan kanssa että tämä naisvankien seksuaalisen hyväksikäytön epäily.

Viime viikolla tuli julki epäily, että Suomen rahoittamassa ja vasta avatussa Sheberghanin naisvankilassa on pyöritetty prostituutiobisnestä. Moni muukin Suomen rakennushankkeista Afganistanissa on mennyt pieleen tai jäänyt kesken. Tiedot ilmenevät projektiraporteista.

Poliisiasemilla pahoja puutteita

Gurziwanin piirikunnan poliisiasema korjattiin Suomen tukirahoilla vuonna 2007. Vajaassa vuodessa rakennus kuitenkin lahosi niin, että amerikkalaiset joutuivat rakentamaan uuden tilalle.

Andkhoyn piirikunnan poliisiasemalle Suomi antoi rahat poikkeuksellisesti myös kaivon rakentamiseen. Kaivon rakennustyöt jäivät kuitenkin kesken, koska vesi olikin suolavettä. Useimpiin rakennuskohteeseen ei ole tehty wc-tiloja tai kaivoa, vaikka Suomi on erityisesti linjannut keskittyvänsä vesihuoltoon. Afganistanissa puhtaan veden puute on suuri ongelma.

- Mihinkään poliisiasemalle ei rakennettu saniteettitiloja naisille, muistuttaa Afganistanissa ollut Eini von Berger.

Suomi on erityisesti keskittynyt poliisiasemien korjaamiseen ja pystyttämiseen, koska Suomi haluaa tukea Afganistanin oikeusvaltiokehitystä. Naisten omien tilojen puuttuminen on kuitenkin suuri puute, maan tapojen takia miesten kanssa samaan virastoon meneminen voi olla naisille vaarallista.

Ulkoministeriölle raportoitu rakennusvirheistä

Kehitysneuvonantajat ovat raportoineet ongelmista ulkoministeriöön, ja ministeriö on jopa Suomen uskottavuuteen vedoten kehottanut korjaamaan epäonnistuneet rakennukset. Silti osa on jäänyt kesken.

- Korjaaminen olisi vienyt niin pitkän aikaa, että se alkoi ajallisesti olla mahdotonta. Osa pahimmista korjattiin. Sellaisia, jossa rakennus oli painumassa kasaan ja sisäkatto romahtanut alas, Eini von Becker kertoo Maimanan tapahtumista vuodelta 2007.

Beckerin mukaan apupaletti hajoaa, ellei toiminta muutu ja suunnittelu parane.

Väyrynen: Apua ei pitäisi lisätä

Kehitysministeri Paavo Väyrynen on korostanut, ettei valvonta ole Suomen vallassa.

- Eipä sitä juuri voida parantaa, valvonta on pääasiassa näiden kansainvälisten järjestöjen toimintaa, joiden kautta meidän varamme sinne pääasiassa suuntautuvat, se on hyvin vaikea toimintaympäristö, Väyrynen totesi eilen kehityspolitiikan seminaarissa.

Suomen kehitysapu Afganistaniin on tänä vuonna 16,6 miljoonaa euroa, ja apu kasvaa 23 miljoonaan vuoteen 2013 mennessä. Ministeri Väyrysen mukaan summaa ei kannattaisi kasvattaa, koska toiminta maassa on erittäin vaikeaa.

Eini von Becker korostaa, että köyhä Afganistan ehdottomasti tarvitsee apua, mutta apuhankkeet on suunniteltava nykyistä huolellisemmin.

Lähteet: YLE Uutiset / Paula Näyhä