Hyppää sisältöön

Suomalaisella tekniikalla tutkitaan maailmankaikkeuden alkua

Euroopan avaruusjärjestö ESA on laukaissut avaruuteen kaksi tiedesatelliittia, joissa suomalaisilla yrityksillä ja tutkijoilla on tärkeä osuus.

Planckin osana avaruuteen lähteen suomalaisvoimin kehitetty ja rakennettu, 70 gigahertsin radiovastaanotin Kuva: DA-Design

Satelliiteilla selvitetään maailmankaikkeuden rakennetta sekä tähtien ja galaksien alkuperää. Suomalaiset ovat toimittaneet Planck ja Herschel -satelliitteihin tutkimuslaitteita ja satelliittiteknologiaa. ESA laukaisi satelliitit samalla kantoraketilla Kouroun avaruuskeskuksesta Ranskan Guyanasta.

Planck-satelliitti kartoittaa kosmista taustasäteilyä, joka näyttää, miten maailmankaikkeus 14 miljardia vuotta sitten alkoi muodostaa galakseja, tähtiä ja planeettoja. Lisäksi Planckin avulla tutkitaan muita radiosäteilyn lähteitä kuten galakseja ja Linnunradan tähtien syntyalueita.

Planckissa on mukana maailman herkintä radiotekniikkaa. Satelliitin radiovastaanotin on suunniteltu ja rakennettu Suomessa. Työtä johti VTT:n ja TKK:n MilliLab. Rakentamisesta vastasi DA Design Oy.

Herschel on pitkäaaltoisella infrapuna-alueella toimiva avaruusobservatorio, jonka avulla tutkijat voivat selvittää esimerkiksi tähtien syntymekanismeja. Suomalainen Opteon Oy on kiillottanut satelliitin pääpeilin. Peili on maailman suurin ja teknisesti vaativin piikarbidista tehty avaruuspeili.