Yhteislaulu kasvattaa suosiotaan

Yhteislaulun suosio on kasvussa. Suomalaisen laulun viikko kokosi helsinkiläiseen jäähalliin eilen toista tuhatta innokasta laulajaa. Yhteislaulutapahtumassa käytiin läpi suomalaisten vanhoja ja uudempia suosikkeja.

kulttuuri
Laulun viikon yhteislaulutapahtuma keräsi Helsingin jäähalliin laulajia pienimmästä isoimpaan.YLE

Laulu koetaan tärkeäksi osaksi sekä yksilön että kansakunnan identiteettiä. Kuorolaulusta tehdään trendikkäitä tv-ohjelmaformaatteja ja yhteislaulutapahtumat keräävät yleisöä.

Yksi julkisen laulamisen esteistä voi olla kouluaikojen trauma. Tiukan opettajan antama tuomio laulutaidosta saattaa pitää ihmisen hiljaisena, vaikka syytä ei olisi.

- Laulutaidottomuuden idea on myytti, jota ruokitaan edelleenkin valitettavasti liikaa. Jokainen voi lähtötasosta ja iästä riippumatta oppia lisää laulamista. Laulaminen kuuluu kaikille, sanoo musiikin tohtori ja laulaja Ava Numminen.

Yhteisöllistä laulamista voi jo kokea erilaisissa tapahtumissa ja vaikkapa karaokessa, mutta laulu halutaan palauttaa nyt myös osaksi jokapäiväistä elämää.

Yksilölle laulun merkitys on suuri, mutta myös kokonainen kansakunta olisi toisenlainen ilman laulua.

- Kyllä siinä on ollut kansakunnan hengen rakentamisesta kyse. Ja laulaminen on innoittanut kyllä muita taiteen muotoja. Yhtä lailla kuvataide on innoittanut musiikkia kuin musiikki kuvataidetta, puhumattakaan kirjallisuudesta ja runoudesta, johon laulut liittyvät olennaisesti, kertoo opetusneuvos Eija Kauppinen.

Lähteet: YLE Uutiset