Hyppää sisältöön

Berliinin muuri koristellaan jälleen

Berliini viettää tänä vuonna muurin murtumisen 20-vuotisjuhlaa. Juhlan kunniaksi pisin jäljellä oleva muurin osa, Berliinin muurigalleria eli East Side Gallery peruskorjataan. Ensimmäiset taiteilijat ovat saapuneet maalaamaan muuriin uudelleen teoksensa, jotka he loivat melkein 20 vuotta sitten.

Rose-Marie Schinzler pitää nyt uudelleen maalaamiaan teoksia yhtä ajankohtaisina. Kuva: YLE

Muurin pala Berliinin itälaidalla on jälleen ulkoilma-ateljeena. Rose-Marie Schinzler on tullut toiselta puolelta Saksaa, lounaan Freiburgista maalaamaan kaksi työtään uudelleen. DDR:n kaaduttua hän matkusti idän halki saadakseen lapsensa ymmärtämään historiaa.

Myös 87-vuotias Willi Berger on kavunnut kahden vuosikymmenen jälkeen telineille. Hänelle muuri oli totista totta joka päivä.

- Se oli tuskaa, koska vanhempani asuivat Länsi-Berliinissä ja minä DDR:ssä. Emme voineet tavata vuosikausiin. Olin hyvin, hyvin iloinen, kun muuri murtui, Berger muistelee.

Alkuperäinen East Side Gallery syntyi keväällä 1990. Noin 1 300 -metrinen muuri on maailman suurin ulko-ilmagalleria. Ajan hammas ja turistien mielikuvitus ovat syöneet 118 taiteilijan työt paikoin kokonaan.

Taiteilijayhdistys teki hartiavoimin töitä saadakseen luvan ja rahat peruskorjaukseen. Puheenjohtaja on iloinen, että työt pelastuvat.

- Muurigalleria on Berliinin toiseksi suosituin matkailukohde Brandenburgin portin jälkeen. Tänne tulee joka vuosi yli miljoona ihmistä. Muurigalleria on tärkeä osa Berliinin nykyistä ilmettä, East Side Galleryn taiteilijayhdistyksen puheenjohtaja Kani Alavi kertoo.

Rose-Marie Schinzler seisoo yhä töidensä takana. Rauhankyyhkyt Brandenburgin portti nokassaan muistuttavat jälleenyhdistymisen riemusta. Toinen teos, Anna kasvaa, on viesti tämänkin päivän saksalaisille.

- Se on hyvin ajankohtainen. Meidän täytyy muistuttaa itsellemme, että Saksan osien kasvaminen yhteen vaatii aikaa, hän sanoo.

.
.