1. yle.fi
  2. Uutiset

Huumeviljelmät ajavat lintulajin sukupuuttoon

Kansainvälinen luonnonsuojelujärjestö IUCN on julkaissut vuosittaisen listansa maailman uhanalaisista linnuista. Uusia lintulajeja on siirretty äärimmäisten uhanalaisten lajien ryhmään. Yksi niistä on Kolumbiassa elävä sukkakolibri, jonka elinalue on tuhoutumassa jatkuvasti leviävien kokapensasviljelmien takia.

luonto

Kolumbian Pinche-vuorilta vasta vuonna 2005 löydetyn sukkakolibrin (Eriocnemis isabellae) elinalue on vain 1 200 hehtaaria. Lintutiedot koonneen BirdLife International -lintujensuojelujärjestön mukaan kokaiinintuotanto on linnun pahin uhka.

Tutkijat löysivät vain 25 lintuyksilöä. Lajin koko kanta ei ole paljoakaan suurempi.

Äärimmäisen uhanalaisiksi listattiin myös etiopialainen sidamonkiuru (Heteromirafra sidamoensis) ja Galapagos-saarilla elävä puusirkku (Camarhynchus pauper).

Sidamonkiurusta on tulossa Afrikan ensimmäinen laji, joka on kuolemassa sukupuuttoon Etiopian savannien muutoksen vuoksi. Savannit ovat muuttuneet maatalousmaaksi, jonka aluskasvillisuuden karja kaluaa paljaaksi.

Uhanalaisten määrä kasvaa

Maailmassa on noin 10 000 lintulajia. Uhanalaisuusluokkia ovat äärimmäisen uhanalaiset, erittäin uhanalaiset ja vaarantuneet. Äärimmäisen uhanalaisia lintulajeja on nyt 192, mikä on kaksi enemmän kuin edellisessä luettelossa, joka julkaistiin vuosi sitten.

Samaan aikaan tapahtuu myönteisiäkin asioita. Kolme lintulajia, Uudessa-Seelannissa elävä mustakainaloviistäjä (Pterodroma axillaris), Brasilian indigoara (Anodorhynchus leari) ja mauritiuksenkutoja (Foudia rubra) on nostettu äärimmäisen uhanalaisten listalta uhanalaisten joukkoon.

Esimerkiksi mauritiuksenkutoja voi pelastua sen hyväksi tehdyn voimakkaan suojeluoperaation ansiosta. Lintulajin viimeiset parisensataa yksilöä siirrettiin saarelle, jolla ei asu sitä uhkaavia petoja. Birdlife-järjestö on tekemässä vastaavia toimenpiteitä 32 muun äärimmäisen uhanalaisen lintulajin pelastamiseksi.

Sukupuuttouhkien ohella lintujen suojelijat ovat huolestuneet yleisten lintulajien yksilömäärän nopeasta vähenemisestä. Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa elävä piippukiitäjän kanta on miljoonia yksilöitä, mutta se on viime vuosikymmenellä vähentynyt 30 prosenttia ja luokiteltu nyt vaarantuneeksi.

Lähteet: YLE Uutiset, AP

Lue seuraavaksi