Kävelykatu sai uudet puut

Turun kävelykadun koristepuista kaksi katkottiin talvella. Nyt tilalle istutettiin uudet puut. Uudet taimet ovat samaa lajiketta kuin aiemmat istutukset, eli saksanpihlajaa.

Uudet saksanpihlajat istutettiin katkottujen tilalle Turussa. Kuva: YLE / Jouni Koutonen

Se menestyy hyvin kaupunkikeskustoissa. Yhden puun uudelleenistutus maksaa kaupungille noin tuhat euroa.

- Kävelykadun pihlajista tulee myös aikanaan komeita, kunhan vain saavat kasvaa rauhassa, iloitsee Turun kaupungin puuasiantuntija Aki Männistö.

Saksanpihlaja on kehitetty erityisesti kestämään urbaaneissa olosuhteissa.

- Se ei ole moksiskaan asvalteista tai muista kovista katupinnoitteista ja helteisiä kesäpäiviä se suorastaan rakastaa, Männistö tietää. Se kasvattaa myös luonnostaan suoran hyvän rungon. Hän kertoo, että kävelykadun Gigantti-saksanpihlaja on kehitetty Ruotsissa.

Kaksi korkkia

Turun Viherliikelaitos on tällä viikolla istuttanut uusia puita myös Brahenpuistoon. Yli satavuotiaan korkkipuun rinnalle on istutettu myös kaksi uutta korkkipuuta.

Niillä haluttiin kunnioittaa korkkitehtailija Wilenin kaupungille 1800-luvulla tekemää lahjoitusta. Ruotsissa on kehitetty lajike, joka kestää myös talviolosuhteita kertoo puuasiantuntija Aki Männistö. Voidaankin odottaa, että ne elävät yhtä pitkään kuin puiston nykyinen 100-vuotias erikoisuus.

Korkkien lisäksi puistoon tulee yhdeksän pyökkiä, hevoskastanja ja kaukasiansiipipähkinä. Viime syksynä puistoon istutettiin vaahteroita, vuorijalavia ja puistolehmuksia..

Pyökki valittiin aiemmin kaavaillun lehtosaarnen tilalle, koska Suomeen on saapunut uusi saarnia sairastuttava sienitauti. Korvaavaksi puulajiksi valittiin pyökki. Puiden lisäksi puistoon istutetaan kolme kiinansyreeniä, kertoo Turun kaupungin puuasiantuntija Aki Männistö.