Myyrät iskivät geenipankin aarteisiin

Viime talven myyrätuhojen mittavuus on yllättänyt kansallisen geenipankin. Myyrät ovat iskeneet hampaansa myös sellaisiin kasveihin, jotka aiemmin ovat säästyneet jyrsijöiltä. Asikkalassa myyrät mylläsivät mansikkatilan pellot perusteellisesti.

Jyrsijät iskivät hampaansa viime talvena myös geenipankin kasvistoon Laukaassa. Kuva: YLE Savo / Mika Moksu

Mansikkapellot ovat paikoin kärsineet pahoista myyrätuhoista viime talven aikana. Myyrät ovat syöneet taimia ja tuho on niin täydellinen, että pellot joudutaan taimineen kääntämään.

Asikkalan Kalkkisissa Janne Pihamaa sanoo, että viime talven myyrävahingot maksikkapelloille ovat ennennäkemättömät.

Myyrät ovat viime talvena vaurioittaneet Suomen kansallisen kasvien kenttägeenipankin arvokkaita kasviaineistoja. Myyrät ovat iskeneet myös sellaisiin kasveihin, joihin ne eivät normaalisti kajoa, sanoo Maa - ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n Laukaan toimipaikan asiakaspäällikkö Marjatta Uosukainen.

- Erityisen suuria vaurioita on kirsikka- ja luumuaineistoissa sekä Prunus- ja Malus-sukujen koristepuissa ja -pensaissa.

Kaiken kaikkiaan noin 60 prosenttia geenipankin kasveista on vaurioitunut, lähes 40 prosenttia kasveista on syöty rungon ympäri, Uosukainen kuvailee.

Laukaassa säilytetään Suomen kansallisen kasvigeenivaraohjelman marja- ja hedelmäpuita sekä viherrakentamisen kasveja avomaalla ja kasvihuoneessa kasvikokoelmina sekä laboratoriossa solukkoviljelminä tai syväjäädytettynä.