Hyppää sisältöön

Suomalaisilla pulaa D-vitamiinista kesälläkin

Tutkimusten mukaan noin 10 - 20 prosenttia suomalaisista kärsii kesälläkin D-vitamiinin vajeesta. Kesällä D-vitamiinia muodostuu ravinnon lisäksi myös auringon ultravioletti-B-säteilystä. Aurinko paistaa kuitenkin tarpeeksi helakasti vain lyhyen aikaa keskipäivällä.

Kuva: Martti Juntunen / YLE

Emeritusprofessori Pentti Tuohimaan mukaan moni suomalainen ei saa kesälläkään riittävästi ultravioletti-B-säteilyä, jota elimistö käyttää D-vitamiinin muodostamiseen.

- Hyvin moni ei yksinkertaisesti ole ulkona keskipäivällä, Tuohimaa sanoo.

Kun ravinto ei ole kyllin monipuolista ja auringonvaloa saadaan liian vähän, elimistöön ei muodostu riittävää D-vitamiinivarastoa. Elintarviketieteiden tohtori Heli Viljakaisen mukaan auringon suhteen ei pitäisi olla liian varovainen.

- D-vitamiinin kannalta jo 15 - 30 minuuttia auringossa pari kertaa viikossa riittää, Viljakainen sanoo.

D-vitamiinin vaje saattaa edesauttaa muun muassa osteoporoosiin syntyä. D-vitamiini vaikuttaa myös lihasten toimintaan.

Kalasta ja maidosta D-vitamiinia

Jos kesällä ei ehdi aurinkoon, kannattaa kiinnittää huomiota ruokavalioon. Paras D-vitamiinin lähde on kala, jota pitäisi syödä kaksi kertaa viikossa. Lisäksi D-vitamiinia saadaan muun muassa maidosta.

Heli Viljakaisen mukaan vähän auringonvaloa saavien ja yksipuolista ruokavaliota noudattavien kannattaa kuitenkin harkita D-vitamiinivalmisteiden käyttöä myös kesäaikaan.

.
.