Moni nuori koukussa lääkkeisiin

Huumeiden vastaista työtä tekevät törmäävät yhä useammin nuoriin ja nuoriin aikuisiin, jotka ovat ajautuneet lääkekoukkuun. Irti Huumeista ry:n perhetyökeskukseen ottaa yhteyttä entistä enemmän nuoria, joille pahaan oloon määrätyistä lääkkeistä onkin tullut ongelma.

Kotimaa
Lääkkeitä
YLE

Perhetyönkeskuksessa tavataan yhä useammin perheitä, joissa on huolestuttu nuoren lääkkeiden käytöstä. Lääkäri on voinut määrätä avuksi reseptilääkkeen, ja itse lääkkestä onkin tullut ongelma, kertoo Irti huumeista ry:n perhetyönkeskuksen esimies Maila Toivanen.

- Me kohdataan täällä perhetyönkeskuksessa asiakasperheitä, joissa nuorilla lääkkeiden käyttö on muuttunut siitä, mikä on ollut alun perin tarkoitus. Ja se käsitys meillä on, että tämä on lisääntynyt.

Toivanen pitää tärkeänä, että esimerkiksi nuoren lääkkeiden käyttöä seurattaisiin tarkemmin, jotta luisuminen lääkekoukkuun voitaisiin estää. Perhetyönkeskuksen asiakkaista nuorimmat ongelmakäyttäjät ovat yläasteikäisiä, enimmäkseen kuitenkin opiskeluiässä olevia.

- Taustalla on usein ahdistava olotila tai muutokset perheissä, jotka heijastuvat ihmissuhteisiin. Tätä olotilaa aletaan hoitaa lääkkeillä. Osalla nuorista on stressaava elämäntilanne esimerkiksi lukiossa, ja siihen halutaan helpotusta.

Lääkkeitä saa helposti

Nuorten ja nuorten aikuisten psyykenlääkkeiden käyttö on kasvanut 2000-luvulla selvästi. Osa nuorten parissa työskentelevistä epäilee, että lääkkeitä ylipäätään tarjotaan jo liiankin helposti. Tällainen tunne on syntynyt esimerkiksi Helsingin luonnontiedelukion rehtorille Timo Hartikalle.

- Kun meidän oppilashuoltoryhmässä käydään läpi tapauksia, niin on sellainen tuntuma, että yhä enemmän stressitilanteita hoidetaan esimerkiksi masennuslääkkeillä. Tuntuu, että lääkkeiden lisääntynyt käyttö johtuu myös siitä, että niitä kirjoitetaan liian helposti.

Myös Irti huumeista ry:n perhetyönkeskuksen esimies Maila Toivanen kertoo, että asiakkailla itsellään on sellainen käsitys, että lääkkeitä pahaan oloon saa nykyisin helposti.

- Kyllä joissakin tapauksissa näkisin, että on liian helposti määrätty lääkkeitä. Jos on vaikka ensimmäinen seurustelusuhde päättynyt ja se aiheuttaa ahdistavia tunteita, sellaisessa tilanteessa olisi tärkeä opetella kestämään myös niitä ahdistavia tunteita.

Toivanen korostaa, että lääkkeet ovat toki joskus tarpeen, eivätkä kaikki lääkkeet aiheuta riippuvuutta, mutta perää samalla muutakin apua: keskustelutukea nuorille ja myös perheiden tukemista.

Reseptiväärennöksiä yhä enemmän

Lääkkeiden ongelmakäyttäjät työllistävät myös poliisia aiempaa enemmän. Huumaaviksi luokiteltavien lääkkeiden reseptiväärennösten määrä on ollut esimerkiksi Helsingin alueella kasvussa viime vuosina.

Komisario Ritva Elomaa Helsingin poliisin huumerikosyksiköstä kertoo, että reseptiväärennöksiä tehtailevat pääosin 20-30 -vuotiaat nuoret aikuiset. Tätä nuorempiin ongelmakäyttäjiin ei huumepoliisi juuri törmää.

- Joitakin tapauksia on, että jo aikuisille opiskelijoille on kouluterveydenhuollosta kirjoitettu lääkkeitä, ja he ovat jääneet koukkuun. Rikollinen ura on lähtenyt siitä. Meidän asiakkaina ei kuitenkaan juuri ole yläaste- ja lukioikäisiä. Heidän ongelmansa hoidetaan sosiaalitoimen ja kouluterveyden huollon kautta.

Lähteet: YLE Uutiset / Niina Honka