Konsulaatin työntekijä salakuljetti kaapatun Antonin takaisin Suomeen

Suomalaisen Anton-pojan kaappaus Venäjälle on saanut yllättävän lopun. Suomalainen konsulaatin työntekijä on salakuljettanut pojan takaisin Suomeen.

Kotimaa

Suomen Pietarin-pääkonsulaatin työntekijä kuljetti Antonin ja hänen suomalaisen isänsä rajan yli autollaan. Konsulaatin työntekijän luo hakeutunut isä oli aiemmin yrittänyt tuoda pojan Suomeen itse, mutta matka oli katkennut Venäjän rajaviranomaisiin.

Konsulaatin työntekijä ei nähnyt muita keinoja pitkittyneen ja vaikean tilanteen ratkaisemiseksi. Työntekijä ei kuitenkaan palaa enää Pietariin, hänellä ei ole edellytyksiä jatkaa virkatehtävissään siellä, kertoo konsuliyksikön päällikkö Pasi Tuominen.

Tapausta on puitu jo ministeritasolla. Suomen ulkoministeri Alexander Stubb keskusteli asiasta venäläisen kollegansa Sergei Lavrovin kanssa eilen puhelimessa. Stubb korosti keskustelussa lapsikaappauksia koskevien järjestelyiden tärkeyttä.

Venäjä ei ole liittynyt Haagin kansainväliseen lapsikaappaussopimukseen, eikä Suomen ja Venäjän välillä ole kahdenvälisiä sopimuksia aiheeseen liittyen.

Pitkä kiista kansalaisuudesta

Anton varmistui suomalaiseksi maaliskuussa, kun venäläinen tuomioistuin hylkäsi äidin tekemän valituksen aiemmasta suomalaisuuspäätöksestä.

Aamulehden haastatteleman isän mukaan Venäjän paikallisviranomaiset eivät kuitenkaan auttaneet häntä pojan noutamisessa, joten Venäjälle matkannut isä nosti pojan kyytiinsä, kun hän oli ulkoilemassa äitinsä kanssa.

Kiista sai alkunsa viime vuoden keväällä, kun isä huomasi yllättäen pojan ja äidin muuttaneen Venäjälle. Sitkeän etsinnän jälkeen poika löytyi pienestä kaupungista läheltä Nizhny Novgorodia. Antonille oli tuolloin annettu Venäjän kansalaisuus, vaikka Suomi piti poikaa suomalaisena ja tuomioistuin oli myöntänyt yksinhuoltajuuden isälle.

Lähteet: YLE Uutiset