1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Riian homoparaatin kielto kumottiin

Baltian maiden ensimmäinen yhteinen homoparaati järjestetään sittenkin Latvian pääkaupungin Riian keskeisellä paikalla. Riikalainen tuomioistuin kumosi kaupunginvaltuuston kieltopäätöksen perjantaina.

Ulkomaat

Tuomioistuimen päätös merkitsee, että homoja ja lesboja sekä bi- ja transseksuaaleja edustavat Mozaika sekä Liettuan ja Viron homoseksuaalien järjestöt voivat järjestää paraatin lauantaina Vermanes-puistossa. Paikalle odotetaan satoja ihmisiä Baltian maista ja muualta Euroopasta.

Viime viikolla kaupunki myönsi paraatille luvan, mutta se peruttiin kaupunkineuvoston jäsenten painostuksesta. Neuvoston 60 jäsenestä 34 vaati, että marssi siirretään kaupungin keskustassa sijaitsevasta puistosta vähemmän näkyvälle alueelle.

Mozaika kieltäytyi hyväksymästä muutosta. Sen mukaan luvan perumiselle ei ole laillisia perusteita eikä ryhmä taivu poliittiseen painostukseen. Mozaikan edustaja Linda Freiman torjui myös väitteet siitä, että paraati vaarantaisi turvallisuuden. Hänen mukaansa poliisi oli vakuuttanut heille, että kykenisi suojelmaan marssijoita.

Kielteiset asenteen homoseksuaaleja kohtaan ovat Latviassa yleisiä. Vastamielenosoittajat ovat häirinneet aikaisempia homoparaateja.

Lähteet: BNS

Lue seuraavaksi