Elokuvayhtiön jyrähdys sulki opiskelijoiden verkkoyhteydet

Upsalan yliopisto on sulkenut lähes sadan opiskelijan verkkoyhteydet piratismiepäilyjen vuoksi. Ruotsin radion mukaan opiskelijoiden käyttöoikeudet yliopiston tietokoneverkkoon on poistettu yhdysvaltalaisen elokuvayhtiön pyynnöstä.

Ulkomaat

Elokuvayhtiö syyttää Upsalan yliopiston opiskelijoita laittomasta tiedostojen jakamisesta verkossa. Vastaavanlaiset epäilyt ovat johtaneet aiemminkin tietoverkon käyttöluvan epäämiseen myös muissa ruotsalaisopinahjoissa, kuten Linköpingin yliopistossa.

Yliopistojen tietotekniikkaosastojen rajut toimet ovat saaneet opiskelijajärjestöt sekä Piraattipuolueen nousemaan takajaloilleen. Ruotsin ylioppilaskuntien liiton mukaan yliopistot ovat katkaisseet yhteydet useilta opiskelijoilta ilman kunnon todisteita. Se myös kummeksuu, miksi yliopistot katkaisevat yhteydet pelkän yksityisen yrityksen pyynnön seurauksena, kun teleoperaattoreiden osalta edellytetään tuomioistuimen päätöstä.

Uusin kohu lisännee entisestään piraattipuolueen suosiota, joka lähti rakettimaiseen nousuun Pirate Bay -tuomion jälkeen. Puolue on jo kasvanut Ruotsin kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi yli 43 000 jäsenellä. Puolueella on viimeaikaisten mielipidemittausten mukaan mahdollisuus saada jopa oma euroedustaja kesäkuun vaaleissa.

Verkkoyhteyksiä katkotaan myös muualla

Verkkoyhteyksien katkomisesta näyttää tulleen yleiseurooppalainen toimintamalli nettipiratismin kitkemisessä. Ranskan parlamentti hyväksyi vastikään ankaran lain, joka sallii sulkea lataajan nettiyhteyden jopa vuodeksi. Samalla uusi valvontaviranomainen alkaa jäljittää laittomasti musiikkia ja elokuvia lataavia.

Myös muualla EU:ssa vaatimukset lataajien rankaisemiseksi ovat koventuneet. Esimerkiksi Britanniassa neljätoista luovan alan elintä ja ammattiliittoa ovat vaatineet hallitusta pakottamaan operaattorit sulkemaan tiedostoja jakavien nettiyhteydet.

Lähteet: YLE Uutiset