1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Kantri laulaa lamasta, pop ja rock vain bileistä

Taloustaantuma ei juurikaan kuulu radioiden soittolistoilla Yhdysvalloissa. Tälläkin viikolla maan singlelistat ovat täynnä tanssibiisejä, joissa lauletaan aivan muusta kuin kovista ajoista. Poikkeuksia ovat kantri ja punk, tosin nekin löyhästi.

viihde
Kantrilaulaja John Rich laulaa kappaleellaan Shuttin' Detroit Down autotehtaiden sulkemista vastaan.John Rich

Yhdysvaltaltain singlelistoja ja valtavirran radiokanavia ovat viime viikkoina hallinneet lähinnä Black Eyed Peas, Lady Gaga ja Flo Rida - vähemmän asiaa todellisuudesta ja sitäkin enemmän pepunheilutuksesta.

Viime aikoina listoilla ei ole ollut käytännössä yhtään pop-, rock- tai rap-kappaletta, joka olisi käsitellyt joka paikassa tuntuvaa taloustilannetta.

- Luulen että ihmiset haluavat vain bilettää, toteaa Billboard-lehden listoista vastaava johtaja Silvio Pietroluongo.

Talousahdinkoa sivutaan kyllä useissa punk- ja kantrikappaleissa. Samalla kun dance-yleisöt eivät halua kuulla mitään "liian raskasta", kantrikanavilla tulkitaan Matti Meikäläisen tunteita ja lauletaan työttömyydestä, lava-auton menettämisestä ja veloista.

Esimerkiksi John Rich ylsi viime kuussa singlelistalla peräti sijalle 12 kappaleellaan Shuttin' Detroit Down, joka on vahva kannanotto autotehtaiden sulkemista vastaan.

Toisaalta kantrimusiikkikin on keventänyt sanoituksiaan.

- Kantria julkaisevat tahot tavoittelevat entistä enemmän nuorta kohdeyleisöä, joten päivänpolttavuutta on selvästi vähennetty, sanoo John Hart, kappaleiden radiopotentiaalia testaavan Bullseye Marketing Research -yrityksen johtaja.

Esimerkiksi alkuvuonna listoja hallinneen Taylor Swiftin kappaleissa tyttö kohtaa useammin pojan kuin vaikkapa työttömän tehdastyöläisen.

Lähteet: YLE Uutiset, AP

Lue seuraavaksi