Koululiitu arvioi koulureittien liikenneturvallisuutta

Koulureittien liikenneturvallisuutta arvioiva Koululiitu-projekti on tehokas menetelmä, kun arvioidaan koulukuljetusten tarpeellisuutta. Kuusamossa kokeiltuun menetelmään on oltu tyytyväisiä.

liikenneturvallisuus
Koululaisia menossa taksin kyytiin.
YLE / Petri Aaltonen

Koulureittien liikenneturvallisuutta arvioiva Koululiitu -projekti on osoittautunut tehokkaaksi menetelmäksi kunnille niiden arvioidessa koulukuljetusten tarpeellisuutta. Kuntien ja Liikenneturvan operoimaa projektia päivitetään parhaillaan niin, että se saa käyttöönsä uuden laskentakaavan, joka helpottaa menetelmän käyttöä muun muassa suurissa taajamissa.

Koululiitu -projekti käynnistettiin kymmenen vuotta sitten pilottina Kuusamossa, missä menetelmä on toiminut hyvin, kertoo ohjelman kehittäneen Rambollin projektipäällikkö Teemu Kinnunen. - Kuusamossa kokemukset ovat olleet menetelmästä myönteiset. Sitä on käytetty koulukuljetusten myöntämisen perusteena ja se on helpottanut paljon kunnan työtä.

Projektia on päivitetty ja esimerkiksi tienylityskohtien turvallisuuden arviointia on parannettu niin, että menetelmää voidaan käyttää isoissakin kaupungeissa. Kuusamossa käydään läpi uuden laskennan tuloksia ja jalkaudutaan maastoon vertailemaan uutta ja vanhaa laskentamenetelmää. Vertailussa muun muassa katsotaan, mitkä uudet tieosat nousisivat vaarallisten joukkoon uuden laskentamenetelmän myötä.

Lähteet: YLE Oulu