1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Satelliitin laukaisu onnistui

Euroopan avaruusjärjestö ESA laukaisi onnistuneesti kaksi maailmankaikkeuden rakennetta ja syntyä tutkivaa satelliittia tänään. Hetki oli historiallinen, sillä kantoraketin mukana avaruuteen lähti Kaarinan Piikkiössä hiottu avaruuspeili.

Satelliitit avaruuteen vievä Ariane V ESV -kantoraketti laukaistiin torstaina Kouroun avaruuskeskuksesta Ranskan Guyanasta. Kuva: Arianespace

Opteon Oy:n hioma peili on maailman suurin ja teknisesti vaativin piikarbidista tehty avaruuspeili. Yli 3-metrinen peili on tärkeä osa laitteistoa, jolla tutkitaan muun muassa tähtien syntymekanismeja.

Kaksi satelliittia yhdellä raketilla

Planck- ja Herschel -satelliiteilla selvitetään maailmankaikkeuden rakennetta sekä tähtien ja galaksien alkuperää. Suomalaiset ovat toimittaneet satelliitteihin tutkimuslaitteita ja satelliittiteknologiaa. ESA laukaisisatelliitit samalla kantoraketilla Kouroun avaruuskeskuksesta Ranskan Guyanasta. Onnistunut lähtö tapautui tänään 16.15.

Planck-satelliitti kartoittaa kosmista taustasäteilyä, joka näyttää, miten maailmankaikkeus 14 miljardia vuotta sitten alkoi muodostaa galakseja, tähtiä ja planeettoja. Lisäksi Planckin avulla tutkitaan muita radiosäteilyn lähteitä, kuten galakseja ja Linnunradan tähtien syntyalueita.

Planckissa on mukana maailman herkintä radiotekniikkaa. Satelliitin radiovastaanotin on suunniteltu ja rakennettu Suomessa. Työtä johti VTT:n ja TKK:n MilliLab. Rakentamisesta vastasi DA Design Oy.

Herschel on pitkäaaltoisella infrapuna-alueella toimiva avaruusobservatorio, jonka avulla tutkijat voivat selvittää esimerkiksi tähtien syhtyä. Juuri Herschelin mukana avaruuteen matkaa 3,5-metrinen piikkiöläisvoimin hiottu peili.