Rannikkokunnista etsitään verta

Veripalvelu tavoittelee touko-kesäkuussa erityisesti rannikkokuntien asukkaita luovuttajiksi. Rannikon Veri Kiertämään -tempaus toteutetaan liki 30 kunnassa.

veripalvelu
Kuvassa Kokkolan kaupunginjohtaja saa verenluovutuskampanjan symbolin, pelastusrenkaan.
Veripalvelutoimistojen esimies Päivi Metsola (vas.) ja terveydenhoitaja Riitta Taipale Kokkolan veripalvelusta luovuttavat Kokkolan kaupunginjohtaja Antti Isotalukselle kampanjan pelastusrenkaan.Heini Holopainen / YLE

Veripalvelu on hakenut kampanjalleen näkyvyyttä ottamalla yhteyttä kuntien johtoportaisiin. Perjantaina symbolisen pelastusrenkaansa sai Kokkolan kaupunginjohtaja Antti isotalus.

Maanantaina 18. toukokuuta Veripalvelun tempaus alkaa Kokkolassa, Vaasassa ja Uudessakaarlepyyssä. Tiistaina startataan Pietarsaaressa.

Tempaus kiertää eri rannikkokuntia ja päättyy kesäkuun puolessa välissä Helsinkiin.

Veripalvelutoimistojen esimies Päivi Metsola toteaa, että juuri touko-kesäkuussa veren tarve on suuri sairaaloissa, kun sairaaloissa tehdään runsaasti leikkauksia ennen kesän hiljaisempia aikoja. Verenluovutuksen kannalta ikävää on kuitenkin se, että juuri touko-kesäkuussa luovuttajat liikkuvat laiskasti. Siksi rannikkokuntien asukkaita päätettiin lähestyä keväällä.

Rannikon Veri Kiertämään -tempauksen symboli on pelastusrengas, koska se symboloi sitä, että yhtä lailla kuin hukkuvaa voi auttaa rannalla pelastusrenkaalla, potilaita voidaan auttaa verta luovuttamalla.

Perjantaina Kokkolan Veripalvelun toimistossa oli verta luovuttamassa kokkolalainen Tomi Iso-Kungas. Hän ei tarvinnut kampanjaa luovuttamiseen, koska pyrkii käymään verenluovutuksessa nelisen kertaa vuodessa muutenkin.

- Aloitin veren luovutuksen 18-vuotiaana. Minusta luovutus on yhtä tavallista tai normaalia toimintaa kuin verikoe.

Tomi Iso-Kungas on pian saamassa 50 luovutuskerran tavoitteen täyteen.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa / Heini Holopainen