Tässä on Suomen paras ylioppilas!

Lappeenrantalainen Magdalena Kobierska teki yliopilaskirjoituksissa kolminkertaisen hattutempun kirjoittamalla yhdeksän laudaturia. Se oli samalla koko maan paras ylioppilaskokeen tulos.

Kotimaa
Magdalena Kobierska
Magdalena Kobierska Ylen haastattelussa toukokuussa 2009.Emma Hämäläinen

Lappeenrannan Lyseon lukion oppilas Magdalena Kobierska kirjoitti yhdeksän laudaturia pitkästä matematiikasta, fysiikasta, kemiasta, biologiasta sekä suomen, ruotsin, englannin, ranskan ja venäjän kielissä. Kobierska suoritti ylioppilastutkinnon kahdessa osassa. Jo syksyllä kirjoitetuista kahdesta aineesta tuli tulokseksi laudatur. Keväällä kirjoitetuista aineista kaksi lähti arvosteluun laudaturina, muiden arvio oli eximia, mutta nekin nousivat ylioppilastutkintolautakunnassa laudatureiksi. Kolmen vuoden huippusuorituksen mahdollisti muun muassa se, että Magdalena suoritti englannin ja venäjän opinnot itsenäisesti ja pystyi näin ottamaan enemmän kursseja kuin normaalisti.

Ylioppilaskoetta Magdalena Kobierska arvostelee kuitenkin muun muassa kielten osaamisen mittaamisessa. Hänen mielestään kielissä voi olla hyvä, mutta se ei silti näy kokeessa.

Show- ja jazz-tanssia sekä kirjallisuutta harrastava Kobierska ei vielä täysin tiedä, missä jatkaa opintojaan lukion jälkeen. Luonnontieteet kiinnostavat, mutta opiskelumaa saattaa Suomen lisäksi olla myös vanhempien kotimaa Puola. Kesätyöt hän on jo alaa silmälläpitäen aloittanut UPM:n laboratoriossa Lappeenrannassa.

Kahdeksan ällän tuloksen kirjoitti koko maassa kaksi kokelasta. Kahdeksan ällän ylioppilaita juhlitaan Karhulan lukiossa Kotkassa ja Vaskivuoren lukiossa Vantaalla. Kaikkiaan hyväksytyn tuloksen kevään ylioppilaskirjoituksissa suoritti koko maassa noin 29 000 kokelasta.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala