yle.fi-etusivu

Jälkiviisaat: SAK:n uusi puheenjohtaja ja perheen sisäinen adoptio

Jälkiviisaat keskustelivat perjantaina Aamu-tv:ssä muun muassa SAK:n uudesta puheenjohtaja Lauri Lylystä ja perheen sisäisestä adoptiosta. Keskustelijoina olivat Tuulikki Petäjäniemi, Soili Suonoja ja Jan Erola.

Kotimaa
Jälkiviisaat
YLE

Jälkiviisaat keskustelivat SAK:n uudesta roolista ja tuoreesta puheenjohtaja Lauri Lylystä.

- SAK:n rooli tulee muuttumaan ilman muuta, Soili Suonoja ja Tuulikki Petäjäniemi totesivat yhteen ääneen.

- Minulla ei ole mitään Lylyä vastaan, mutta sitä minä suren, että nämä naiset eivät asettuneet ehdokkaaksi, jos ajatellaan, että heidän edustamiensa järjestöjen jäsenmäärä on huomattavasti isompi kuin vanhan miesvaltaisen teollisuusliiton, Soili Suonoja purki.

Jan Erola muisteli lehtien kirjoittaneen, että naisvaltaiset liitot eivät olleet Ann Selinin takana ja pahoitteli tilannetta.

- Se on surullista, jos taas kerran käy näin, että naiset eivät tue toinen toisiaan, Suonoja huokasi.

- Ihalainen pärjäs siinä hommassa hyvin, mutta nyt on aika muuttunut ja mä kysyn, tulevatko ne saappaat myöskin pienemmiksi eli ammattijärjestöpuolella puhutaan yhdistymisistä ja.., Tuulikki Petäjäniemi kertasi.

- Se on ihan selvää, että Lauri Ihalaisen saappaat ovat isot ja hän on ollut sellaisena aikana, kun SAK:n rooli on ollut aika iso, mutta tämä myllerrys, joka on menossa talouselämässä muuttaa monia asioita, Suonoja laajensi.

- SAK:n täytyy löytää uusi rooli ja uusi tapa tehdä asioita ja siinä on Lylylle haastetta varmaan ihan riittävästi.

Perheen sisäinen

adoptio

Laki perheen sisäisestä adoptiosta on esillä eduskunnassa. Oinonen rinnasti tiistaina täysistuntokeskustelussa homo- ja lesboparien perheen sisäisen adoption mahdollisuuteen avioutua koiran kanssa.

Jälkiviisaat pyörittelivät kansanedustaja Pentti Oinosen kommentteja ja ihmettelivät lausuntoja.

- Kyllä se Oinosen kommentti kuvastaa aika suurta suvaitsemattomuutta ja hän puhui samassa yhteydessä arvoista. Kyllä aika monen suomalaisen arvot ovat erilaisia, Petäjäniemi pahoitteli.

Petäjäniemen mielestä Oinosen anteeksipyyntö ei ollut oikein aito ja uskottava.

Rasismi

Suomessa

Myös suomalaisten rasistinen käytös pääkaupunkiseudulla puhututti tällä viikolla. 8-vuotiasta somalityttöä tönäistiin junalaiturilla suomalaismiehen toimesta.

- Pienten lasten kimppuun käyminen ei ole missään tapauksessa hyväksyttävää. Mä en ymmärrä mitä tämän miehen päässä liikkuu, Suonoja kauhisteli.

Petäjäniemi nosti esiin asennemittauksissa esiin tulevan suvaitsemattomuuden, johon tulisi hänen mielestään puuttua.

- Me pikku pikku hiljaa totutaan siihen, että meillä on erivärisiä ihmisiä ja eritaustaisia ihmisiä.

- Miten sä kasvatat viiskymppistä miestä?, Erola veisteli.

Mitä mieltä sinä olet?