yle.fi-etusivu

Turvapaikan tarve ylitti odotukset

Ruoveden turvapaikanhakijoiden vastaanottoyksikkö on aloittanut toimintansa suunniteltua laajempana. Tilanne on useassa lähtömaassa huonompi kuin talvella arveltiin.

Ruovesi

Entisessä emäntäkoulussa on jo 80 asukasta. Kevään aikana heidän kokonaismääränsä nousee noin sataan.

SPR:n vastaanottokeskukseen oli alun perin tarkoitus sijoittaa nelisenkymmentä nuorta turvapaikanhakijaa.

Vastaanottoyksikön apulaisjohtajan Minna Jussilan mukaan tilanteet turvapaikka-asioissa muuttuvat kuitenkin nopeasti. Sisäasianministeriön toiveen mukaan Ruovedelle on nyt sijoitettu pääasiassa lapsiperheitä ja aikuisia.

Turvapaikkapäätöstä odottavat hakijat tulevat lähinnä Irakista, Afganistanista ja Somaliasta.

- Näissä kaikissa maissa tilanne on todella vaikea. Esimerkiksi Somalian pääkaupungissa Mogadishussa on tällä hetkellä täysi kaaos, Minna Jussila sanoo.

Vastaanotto on ollut avoin

Vastaanottokeskus aloitti toimintansa vajaat kaksi viikkoa sitten maanantaina. Minna Jussilan mukaan vastaanotto on ollut myönteinen, vaikka suunnitelmien laajeneminen ja muuttuminen ovatkin aiheuttaneet Ruovedellä keskusteluja.

- Aina kun paikkakunnalle ja toimintaan tulee muutoksia, niin on ihmisiä, jotka ovat puolesta ja vastaan. Mutta tähän mennessä on minun mielestäni todella mukavasti vastaanotettu. Ainakaan vielä ei ole tullut esille mitään ikävää ja toivon tietysti, että yhteistyö jatkuu avoimena ja sillä tavalla, että kaikilla olisi helppo toimia, Jussila sanoo.

Vanha emäntäkoulu sopii toimintaan

Ruoveden vastaanottokeskus toimii Pirkanmaan koulutuskonsernin Ruhalan tiloissa. Vanha emäntäkoulu tarjoaa hyvät tilat vastaanottokeskuksen toimintaa ajatellen.

- Koska tämä on vanha koulu, niin luokkatiloja on paljon. Niitä tarvitsemme jo pian, kun aloitamme Suomen kielen koulutuksen, Minna Jussila kertoo.

Turvapaikanhakijat asuvat koulun asuntolarakennuksissa, kahden hengen soluhuoneissa ja kokkaavat ruuan itse yhteiskeittiöissä.

Koulun pihapiiri mahdollistaa ulkoilun ja pelien pelaamisen.

Lähteet: YLE Tampere