Punainen Risti huolissaan Sri Lankan haavoittuneista

Sri Lankan taistelujen jalkoihin jääneiden auttaminen tulee olemaan suuri haaste maan hallitukselle ja kansainvälisille avustusjärjestöille. Kansainvälinen Punainen Risti on huolissaan varsinkin sota-alueelle jääneistä haavoittuneista.

Ulkomaat

Sri Lankan hallitus on kertonut kaikkien siviilien päässeen poistumaan koillisrannikon alueelta, jolla armeija ja tamilikapinalliset ovat käyneet viimeisiä taisteluita. Sota-alueelta on kuitenkin etenkin viime päivinä ollut vaikea saada varmaa tietoa. Esimerkiksi Kansainvälinen Punainen Risti ei ole päässyt alueelle moneen päivään.

Järjestön Sri Lankassa oleva suomalainen avustustyöntekijä Hachim Badji arvioi, että kokonaiskuva tilanteesta selkiintyy lähipäivinä. Suurin huoli on hänen mukaansa nyt alueelle jääneistä haavoittuneista.

- Tiedämme, että siellä on paljon haavoittuneita, jotka tarvitsevat apua eivätkä pääse itse pois alueelta. Tämä on suurin ongelmamme tällä hetkellä, Badji kertoo puhelimessa Sri Lankan pääkaupungista Colombosta.

- Neuvottelemme koko ajan viranomaisten kanssa siitä, koska voisimme mennä alueelle evakuoimaan haavoittuneita.

Badji kertoo, että sota-alueelta parin kolmen päivän matkan päässä sijaitseville pakolaisleireille Vavuniyaan on jo lauantaista lähtien tullut tuhansia ihmisiä.

Pakolaisten tuloon on osattu varautua, mutta jo valmiiksi täynnä oleville leirelle tulee silti olemaan suuri haaste, jos kymmeniätuhansia ihmisiä saapuu sinne yhtä aikaa.

Monet pakolaiset kärsivät paitsi aliravitsemuksesta, myös psyykkisistä ongelmista.

- Punaisen Ristin sota-alueelta hakemien haavoittuneiden kunto on heikentynyt koko ajan, Hachim Badji kertoo.

- Paljon on myös henkisiä ongelmia, sillä kun ihmiset ovat viettäneet kuukausikaupalla yötä päivää taistelujen alla, se jättää kyllä jälkensä.

Lähteet: YLE Uutiset