1. yle.fi
  2. Uutiset

Sinivalaat palailevat Alaskan vesille

Alaskan vesiltä vuosikymmeniä sitten kadonneet sinivalaat ovat palaamassa vanhoille vaellusreiteilleen. Merten jättiläiset pyydettiin viime vuosisadan alkupuoliskolla sukupuuton partaalle, eikä lajin pelastuminen ole vieläkään aivan varmaa, sanoo yhdysvaltalainen tutkimusjärjestö.

luonto
Dan Shapiro / Robesus Inc.

Sinivalaiden perinteiset muuttoreitit kulkivat Meksikon ja Etelä-Kalifornian rannikolta Alaskaan. Matkan varrella odottivat valaanpyytäjät, joiden saaliiksi jäi jopa 99 prosenttia maailman sinivalaskannasta.

Viime vuosina sinivalaita on jälleen alettu havaita Alaskan ja Brittiläisen Kolumbian rannikoilla, mikä antaa toivoa vanhojen reittien vakiintumisesta, kertoo Marine Mammal Science -lehdessä julkaistu tutkimus.

Kolme ensimmäistä paluumuuttajaa havaittiin vahingossa vuonna 2004, kun Alaskan vesillä kartoitettiin ryhävalaiden määrää. Sitä ennen Alaskassa oli tehty vain pari sinivalashavaintoa 50 vuoden aikana.

Vuonna 2007 tutkijat saivat kiikareihinsa kahdeksan sinivalasta kahden päivän aikana. Joukossa oli myös poikanen. Pyrstöjen pigmenttikuviot vahvistivat, että samat eläimet oli nähty aiemmin Kaliforniassa.

Muutto ulottuu yhä pohjoisemmaksi

Sekä sini- että ryhävalaat uivat pohjoiseen sen viileissä vesissä viihtyvien krillien vuoksi. Mikroskooppisen pienet krilliäyriäiset ovat sinivalaiden pääravintoa. Jopa 30-metriseksi kasvavan sinivalaan päiväannos on nelisen tonnia krillejä.

Tutkijoiden mukaan sinivalaat näyttävät uivan yhä pohjoisemmaksi. Syitä he osaavat vasta arvailla. Yksi mahdollinen selitys on, että myös krillit ovat siirtyneet pohjoiseen meriveden lämpötilan noustua.

Sinivalaita oli ennen valaanpyynnin alkamista arviolta 350 000. Pyynti kiellettiin vuonna 1966, mutta kanta on toipunut hitaasti. Tutkimuksen tehnyt American Cetacean Society arvioi, että sinivalaita on nyt noin 8 000 - 14 000. Maapallon historian kenties suurimman eläimen voi nähdä varmimmin Kalifornian rannikolla.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi