1. yle.fi
  2. Uutiset

Myanmarissa Suu Kyi oikeuden eteen

Myanmarin oppositiojohtajan Aung San Suu Kyin oikeudenkäynti on alkanut Yangonissa. EU varoittaa uusista pakotteista Myanmarin sotilashallitusta vastaan.

Ulkomaat
Aung San Suu Kyi istuu nojatuolilla.
AP Graphics Bank

Suu Kyi vangittiin ja häntä päädyttiin syyttämään kotiarestisääntöjen rikkomisesta sen jälkeen, kun amerikkalainen mies kävi uimalla hänen luonaan muutama viikko sitten. Suu Kyin asianajajan mukaan oppositiojohtaja on syytön, sillä amerikkalainen tuli taloon kutsumatta.

Oikeudenkäynti alkoi maanantaina Yangonissa Inseinin vankilassa. OIkeudenkäynnin arvellaan kestävän kolmisen kuukautta.

Suy Kyitä voi odottaa jopa viiden vuoden vankeustuomio.

Oppositiojohtaja ja Nobelin rauhanpalkinnon saaja on ollut kotiarestissa yhteensä 13 vuotta viimeisten 19 vuoden aikana. Hänen kotiarestinsa oli määrä päättyä kuluvan kuun lopussa. Sotilasjuntta on hallinnut entistä Burmaa vuodesta 1962.

EU:n ulkoministerit päättivät maanantaina selvittää pakotteiden tiukentamista Myanmarin hallitusta vastaan Suu Kyin kohtelun takia. Aloitevastuu asiassa on EU-maiden mielestä kuitenkin Myanmarin naapurimailla, kuten Kiinalla ja Intialla.

Ison-Britannian ulkoministeri David Miliband kertoi EU:n pyytävän näitä maita painostamaan Myanmarin sotilashallitusta, jotta syytteistä Aung San Suu Kyitä vastaan luovutaan ja hänet vapautetaan kotiarestista. Asia aiotaan ottaa esille Aasian ja Euroopan ulkoministerikokouksessa Hanoissa viikon kuluttua.

Lähteet: AP, AFP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi