EU-komission rakennuspalo sammutettu

Euroopan komission päärakennus Brysselissä evakuoitiin iltapäivällä sen jälkeen kun katolta nousi mustaa savua. Palo saatiin sammumaan neljässä tunnissa, mutta pistävä haju jäi leijumaan EU-kaupunginosassa.

Kuva: Benoit Doppagne / EPA

Palo levisi alakerroksesta porraskuilua myöten rakennuksen kattorakenteeseen, joka sisältää kaapeleita, sähköjohtoja ja muita teknisiä laitteita. Tarkkaa syttymissyytä ei tiedetä, mutta mahdollisena pidetään oikosulkua.

Paksua savua nousi lyhyesti valtavan Berlaymont-rakennuksen katolta. Palo kyti useita tunteja, ja pistävä haju tuntui iltaan asti kaikkialla Brysselin EU-kaupunginosassa. Palomiehet jatkoivat illalla rakennuksen jälkivartiointia.

Rakennuksen evakuoinnin kerrotaan sujuneen enimmäkseen järjestyneesti, eikä kukaan loukkaantunut.

Komission puheenjohtaja José Manuel Barroso, raha-asiainkomissaari Joaquin Almunia ja kilpailukomissaari Neelie Kroes poistuivat rakennuksesta turvallisuusmiesten ja poliisin saattamina.

Berlaymontissa on työssä normaalisti 2 700 ihmistä ja satoja vierailee 16-kerroksisessa rakennuksessa joka päivä. Kesälomien takia rakennuksessa uskotaan olleen palon syttymishetkellä 2 000 - 2 500 työntekijää.

Vielä ei tiedetä, voivatko työntekijät palata työopaikoilleen tiistaiaamuna.

Berlaymont-rakennuksen kokonaispinta-ala on 240 000 neliömetriä. Komission päämaja suljettiin vuonna 1991 asbestiongelmien vuoksi. Saneeraus kesti 13 vuotta ja rakennus avattiin uudelleen syyskuussa 2004.

EU:n ulkoministerit kokoontuivat maanantaina Berlaymontin viereisessä Justus Lipsius -rakennuksessa.