Naiset ovat innostuneet veneilystä

Naiset ovat yhä halukkaampia tarttumaan veneen ohjaimiin. Naisille suunnatut veneilykurssit ovat saaneet suuren suosion. Tänä keväänä monilla kursseilla osanottajien määrä on jopa kaksinkertaistunut viime vuoteen verrattuna.

Kotimaa
Punatakkinen nainen veneessä
YLE

Vaasassa reilut kolmekymmentä naista on kevään mittaan hionut moottoriveen hallinnan taitoja. Viime vuonna kurssin kävi kaksitoista naista, mutta tänä vuonna kurssille ilmoittautui peräti 40 innokasta naista. Kaikilla on tavoitteena uskaltautua itse ja jopa yksin veneen ruoriin. Naisille järjestetyt veneilykurssit ovat suosittuja muuallakin Suomessa.

-Tavoitteena on poistaa naisilta se väärä käsitys, että veneily on vaikeaa, sanoo kouluttaja Merita Lohva MPKY Vaasan Meriosastosta.

- Tarkoitus on, että sormi ei mene suuhun, jos jotain sattuu ja joutuu tarttumaan ruoriin. Pitää tuntea merikortti ja osata paikantaa vene ja löytää reitti laituriin. Lisäksi vene pitää osata ajaa kiinni laituriin, sanoo Ralf Holmlund, toinen kurssin kouluttajista.

Kurssit suosittuja

Navigaatioseuran saaristo- ja rannikkolaivurikurssit ovat suosituimmat veneilyyn liityvät kurssit. Kansalaisopistoissa 3 000 suomalaista suorittaa vuosittain tutkinnon. Enemmistö tyytyy saaristolaivurikurssiin. Purjehduskoulutukseen osallistui viime vuonna vajaat 800 uutta merenkävijää. Suomen Veneilyliitolla ei ole tarkkaa kuvaa koulutettujen määrästä, mutta kiinnostus kursseihin on kova. Vaasalaisten kursilla mukana on 34 naista. Nuorin on teini-iässä ja vanhimmat eläkkeellä olevia isoäitejä.

-Vaikeinta on muistaa mistä vivusta kulloinkin vedetään. Mutta kyllä jo nyt uskaltaisin lähteä merelle, sanoo kurssille tullut Päivi Viertola Maalahdesta.

Hän on istunut veneen kyydissä nuoresta lähtien ja halusi nyt oppia ajamisen taidon.

- Naiset ovat varmaan huomanneet, että veneily on mukava harrastus. Ja se sujuu naisilta siinä kuin miehiltä, Viertola uskoo.

-Enää ei tyydytä pelkästään istumaan kannella, vaan opetellaan nämä taidot, sanoo puolestaan 11 vuotta veneilyä harrastanut Maarit Simelius Vaasasta.

Lähteet: YLE Uutiset / Hannu Puikkonen