Suomeen tuodun Anton-pojan kohtalo puhuttaa Venäjällä

Venäläinen sanomalehti Izvestija uutisoi maanantaina näyttävästi Venäjältä Suomeen tuodun Anton-pojan äidin haastattelun. Lehti muistuttaa, että pieni poika on viety jo kahdesti laittomasti rajan yli. Antonin kohtalo on saanut laajaa huomiota Venäjällä.

Ulkomaat
"Isä ilmestyi tummissa laseissa ja raahasi Antonin Suomeen" Izvestija-lehti otsikoi aiemmin viikolla ilmestyneen kirjoituksensa.YLE

Antonin äiti kertoo lehtijutussa, kuinka hän tutustui Antonin isään 15 vuotta sitten Tallinnassa. Muutaman vuoden tuttavuuden jälkeen hän muutti Suomeen. Anton syntyi runsaat viisi vuotta sitten, jolloin hänen vanhempansa olivat jo eronneet. Äidin mukaan suomalaisisä lupasi huolehtia pojasta avioeron jälkeen.

Izvestijan mukaan muutama vuosi eron jälkeen vanhempien välit kiristyivät, jolloin äiti päätti paeta Suomesta ystävänsä luokse Balahnaan, Moskovan itäpuolelle. Äiti sai oikeudenkäynnin kautta pojalleen Venäjän kansalaisuuden.

Tämän vuoden huhtikuussa Antonin isä päätti toimia samoin kuin tämän äiti oli toiminut eli siepata pojan takaisin, kirjoittaa Izvestija.

Antonin äiti kertoo kävelleensä poikansa kanssa kadulla, kun tummiin aurinkolaseihin sonnustautunut isä sieppasi Antonin taksiin. Poika ja isä oleskelivat Suomen Pietarin-konsulaatissa, kunnes he pakenivat Suomeen suomalaisdiplomaatin autokyydissä.

Izvestijan mukaan Antonin äiti toivoo saavansa poikansa takaisin diplomaattien ja asianajajien avustuksella. Lehti kuitenkin muistuttaa, että Anton on Suomen kansalainen ja suomalainen mies hänen laillinen isänsä. Lehdessä kummastellaan, miksi suomalaisisä vei poikansa laittomasti maasta. Izvestijan mukaan miehen viisumi umpeutui, kun hän etsi poikaansa Venäjällä, ja niinpä hän joutui turvautumaan äärimmäisiin keinoihin.

Izvestija kertoo, ettei Antonin äidin vanhempi poika halunnut palata äitinsä ja Anton-velipuolensa kanssa Venäjälle. 18-vuotias poika jäi bussipysäkille, kun toiset pakenivat Venäjälle runsas vuosi sitten. Poika myös soitti Antonin suomalaisisälle ja kertoi tilanteen. Izvestijan mukaan Antonin suomalaisisä onkin huolehtinut myös Antonin velipuolesta ja maksanut tämän opintoja.

Antonin kohtalo on saanut Venäjällä paljon huomiota. Kansainväliset lapsisieppaukset ovat Venäjällä pinnalla, koska äskettäin samanlainen kiista käytiin pienestä tytöstä ranskalaisen isän ja venäläisen äidin välillä.

Lähteet: YLE Uutiset / Liisa Lehmus, Moskova