Vain harva maksaa pysäköinnin kännykällä

Pysäköinnin kännykkämaksu ei ole tullut vielä rovaniemeläisille tutuksi. Parkkimaksun on voinut maksaa Rovaniemellä puhelimella jo parin vuoden ajan.

Maksullinen pysäköinti

Vaikka palvelu tuntuu näppärältä, tulee kaupungin pysäköintituloista tällä hetkellä vain pari prosenttia parkkimaksuyritysten kautta.

Rovaniemen kaupungilla on sopimus Nexpark- ja Parkit -järjestelmien kanssa. Kännykällä maksamisen mahdollisuudesta kerrotaan tarroilla parkkimaksuautomaateissa.

Kännykkämaksu vaatii rekisteröitymistä maksuyrityksen asiakkaaksi. Tällä parkkeeraaja saa autoonsa tarran, joka kertoo asiakkuudesta. Tarran nähdessään parkkipirkko tarkastaa maksun puhelimellaan.

Asiakas maksaa palvelusta kuukausimaksun, tapahtumamaksun ja toisessa myös liittymismaksun. Itse pysäköintimaksu määräytyy kunkin kaupungin taksan mukaisesti.

Tililtä tai laskulle

Toisessa järjestelmässä asiakkaan on ladattava parkkimaksutililleen rahaa. Toisessa maksut laskutetaan puhelinlaskun tai luottokorttilaskun yhteydessä.

Parkit-järjestelmää myyvän Payway Oy:n markkinointipäällikön Kari Kauppilan mukaan kännykkämaksussa on useita hyötyjä. Toisin kuin kolikoilla maksaessa ei kännykällä tarvitse sopivan rahan puutteessa maksaa kuin käytetystä ajasta. Aikaa voi myös lisätä kännykkää näpyttelemällä, käymättä auton luona.

Palvelua myydään sekä yksityisille että yrityksille. Paljon parkkeeraavat yritykset hyötyvät palvelusta siten, että ne saavat kaikista yrityksen parkkeerauksista yhden yksilöidyn kuukausilaskun ja työntekijöiden laskutusrumba pienenee.

Vain murto-osa

Rovaniemen kaupungin palveluesimiehen Arto Pudaksen mukaan kaupunki saa kännykkämaksuyrityksiltä kuukausittain arviolta noin 1 500 euroa pysäköintimaksua, kun kuukausittain saatavat pysäköintimaksutulot ovat noin 40 000 euroa.

- Maksut ovat vain murto-osa tuloista, Pudas sanoo.

Rovaniemen kadulla ei satunnaisotannalla kännykkämaksajia tullut vastaan. Kaupungissa asuva Pekka Mourujärvi on kuullut kännykkämaksumahdollisuudesta, mutta ei tunne ketään joka käyttäisi sitä. Hän suhtautuu mahdollisuuteen myönteisesti.

- Varmaan ihan fiksu homma. Aina ei ole kolikoita, Mourujärvi sanoo.

Kemijärveläinen Eeva Kaisanlahti ei ole kuullut kännykkämaksumahdollisuudesta. Hän ei ole myöskään kiinnostunut siitä.

- Käyn täällä niin harvoin, etten tarvi sitä. Kolikoita on aina mukana, Kaisanlahti kertoo.

Lähteet: YLE Lappi/ Marjukka Talvitie