1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. etätyö

Mökkiympäristö virittää tehokkaaseen työntekoon

Mökkietätyön määrä on kaksinkertaistunut viidessä vuodessa. Osa suomalaisista haluaa pitää mökin rentoutumispaikkana, mutta yhä usemmat viihtyvät mökillä myös ansiotyön ääressä. Etätyön yleistymistä jarruttavat kuitenkin työnantajan asenteet.

Esko Toppila tekee etätyötä saaressa Hirvensalmella. Kuva: YLE / Ahti Koskinen

- Työteho vähintäänkin kaksinkertaistuu, kun mökillä ei ole häiriötekijöitä. Työpaikalla ajatustyö keskeytyy jatkuvasti, kertoo vanhempi tutkija Esko Toppila Työterveyslaitokselta. Toppila vetäytyy mökilleen Hirvensalmelle muutamaksi viikoksi vuosittain tekemään kirjoitustyötä.

Mökkiaskareet rytmittävät työntekoa. Melututkija Toppilan olo on mökkietätyöviikon jälkeen levänneempi kuin pakkotahtisen työpaikalla tehdyn työviikon jälkeen.

Suomessa työtä varsinaisen työpaikan ulkopuolella tekee arviolta vain noin viisi prosenttia työllisistä. Eniten etätyötä tehdään pääkaupunkiseudulla, Itä-Suomessa se on harvinaisempaa. Etätyö ei ole yleistynyt, vaikka sen edut myös työnantajalle ovat moninaiset.

Suurin osa työnantajista valvoo työsuoritusten sijaan yhä työntekijän läsnäoloa. Työntekijä halutaan kytkeä fyysiseen paikkaan, vaikka noin viidesosa suomalaisista toimii etätyöhön soveltuvassa ammatissa, ja työn voisi tehdä periaatteessa kotona, mökillä tai matkalla.

- Tekniikka mahdollistaa tietotyön tekemisen missä vain, mutta asenteelliset ongelmat hidastavat etätyön yleistymistä. Työ- ja johtamiskulttuurin täytyisi muuttua, sanoo professori Sirkka Heinonen Turun kauppakorkeakoulun Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta.

Kun työntekijä voi hyvin, motivaatio paranee. Työn sujumisen kautta hyöty siirtyy suoraan myös työnantajalle. Heinonen onkin ehdottanut valtakunnallisen etätyökampanjan käynnistämistä Työ- ja elinkeinoministeriön tilaamassa selvityksessä "Työelämän laadulla parempaa jaksamista".

Etätyö mahdollistaa myös osaavan työvoiman saamiseen. Esimerkiksi Helsingistä Kuopioon siirrettävällä lääkelaitoksella on ryhdytty toimiin, jotka mahdollistavat paremmin etätyön tekemisen.

Tietotyö ei ole sidoksissa aikaan tai paikkaan. Heinosen tietää, että ympäristön vaihdos edistää ideointia.

- Vapaus päättää työn ajasta ja paikasta antaa työntekijälle voimaantumisen kokemuksen, mikä kohentaa elämänlaatua ja työviihtyvyyttä, Heinonen arvioi.

- Jos paras inspiraatio tulee kesämökillä, silloin työtä tehdään myös siellä, tutkija Toppila sanoo.