1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Anni Swan -mitali Marja-Leena Tiaiselle

Marja-Leena Tiainen on palkittu lasten- ja nuortenkirjallisuuden Anni Swan -mitalilla. Tiainen sai tunnustuksen Alex-romaanitrilogiastaan, joka kertoo alaikäisistä turvapaikanhakijoista.

Kuva: Pentti Potkonen

Anni Swan -mitali myönnetään joka kolmas vuosi korkeatasoiselle kotimaiselle lasten- tai nuortenkirjalle.

Tiaisen palkittuun romaanitrilogiaan kuuluvat kirjat Alex ja Pelon aika (2006), Alex, Aisha ja Sam (2007) sekä Alex, Aisha ja toivon aika (2008).

Palkintoperusteluissa todetaan Tiaisen valinneen tärkeän ja haastaeellisen aiheen trilogialleen, joka lisää moninaisuuden kunnioittamista. Tiainen onnistuu kuvaamaan realistisesti, monipuolisesti ja eläytyvästi toiseutta, tutun ja turvallisen vastakohtaa, palkintolautakunta kiittää.

Liperiläinen Marja-Leena Tiainen (s. 1951) on kirjoittanut lukuisia nuortenromaaneja, joita on käännetty myös ruotsiksi, tanskaksi, liettuaksi ja viroksi. Hänen ensimmäinen varhaisnuorten kirjansa Pullopoika ilmestyi vuonna 1987. Tiainen on kirjoittanut myös neljä romaania aikuisille.

Vuonna 1961 perustetun Anni Swan -palkinnon myöntää IBBY Finland eli entinen Suomen nuortenkirjaneuvosto. Palkittu saa Wäinö Aaltosen suunnitteleman hopeisen Anni Swan -mitalin ja kunniakirjan. Palkinto luovutettiin Tiaiselle tiistaina Helsingissä.