Aleksanteri Suuri valittiin suurimmaksi kreikkalaiseksi

Kreikkalaiset ovat valinneet Aleksanteri Suuren kaikkien aikojen suurimmaksi kreikkalaiseksi televisiokanava Skai TV:n äänestyksessä. Antiikin merkittävimpiin sotapäälliköihin kuulunut Aleksanteri III sai vajaat 20 prosenttia äänistä.

Hän päihitti äänestyksessä muun muassa papa-kokeen kehittäneen syöpätutkijan George Papanikolaoun sekä kreikkalaisten ottomaaneja vastaan käymän itsenäisyyssodan sankarin Theodoros Kolokotronisin.

Kolme kuukautta kestäneeseen äänestykseen osallistui kaikkiaan 700 000 kreikkalaista, ja Aleksanteri Suuri vei äänistä 127 000.

Aleksanteri Suuri oli Makedonian kuningas 336 eaa. - 323 eaa. Hän valloitti Persian ja loi sotaretkillään valtakunnan, joka ulottui Niililtä Indusjoelle. Hän kuoli Babyloniassa vain 32 vuoden ikäisenä vuonna 323 eaa.

Jugoslavian hajottua 1990-luvulla Aleksanteri Suuren perinnöstä on noussut kädenvääntöä Kreikan ja sen pohjoisen naapurin Makedonian välille.

Kreikka on kieltäytynyt tunnustamasta naapuriaan Makedonia-nimellä sillä perusteella, että myös Kreikassa on Makedonia-niminen maakunta. Maat kiistelevät parhaillaan myös Makedonian aikeista rakentaa pääkaupunkinsa Skopjen keskusaukiolle 22-metrinen Aleksanteri Suuren patsas.

Historiallisesta Makedonian alueesta 35,8 prosenttia on Makedonian tasavallassa ja noin puolet Kreikassa. Loppuosa on nykyisin Bulgariaa.